Vladimir Putin poklonio Kim Džong Unu luksuznu Aurus Senat limuzinu

Više slika

Više slika

Darivanje Aurus Senat limuzine znak je posebnog odnosa između dva lidera, kažu zvaničnici...

Vrhovni lider Severne Koreje, Kim Džong Un dodao je novi dragulj svojoj kruni (ili je to možda trn u oku UN-a?) nakon državne posete Rusiji. Prema navodima, ruski predsednik Vladimir Putin poklonio mu je rusku Aurus Senat limuzinu. Iako gest može delovati prijateljski, izazvao je burne reakcije na svetskoj diplomatskoj sceni, imajući u vidu UN-ove sankcije koje trenutno stežu Severnu Koreju.

Konkretno, posmatrači primećuju da ovaj poklon može biti u suprotnosti sa UN rezolucijom koju je inicijalno podržala Rusija. Ova regulacija zabranjuje pružanje luksuznih predmeta Severnoj Koreji i sprovedena je kako bi navela tu naciju da odustane od svog programa nuklearnog oružja.

Portparol Kremlja, Dmitrij Peskov, rekao je da je Putin odabrao da pokloni Kimu vozilo nakon njegove posete Rusiji u septembru. Tokom obilaska kosmodroma Vostok, Kimu je ponuđena vožnja u Putinovom Senatu. Peskov je napomenuo da je Kim izrazio divljenje automobilu, što je dovelo do odluke da mu se pokloni jedan, ističući da "Severna Koreja je naš sused, naš blizak sused."

Sestra Kima Džong Una, Kim Jo Džong, primila je Senat u nedelju, kako je izvestila agencija Associated Press. Ona je primetila da poklon simbolizuje poseban odnos između lidera. Ovo bi mogao biti najnoviji pokazatelj rastuće saradnje između dve nacije.

Iako je zapaženo to što je Putin otvoreno prekršio UN rezoluciju ovim poklonom, to je možda samo vrh ledenog brega. Lideri SAD i Južne Koreje optužili su Severnu Koreju da snabdeva Rusiju konvencionalnim oružjem kako bi pomogla njene ratne napore u Ukrajini. Zauzvrat, tvrde da Rusija snabdeva Severnu Koreju visokotehnološkim oružanim tehnologijama i drugom podrškom. Ako je to slučaj, to bi bilo kršenje niza UN rezolucija koje zabranjuju trgovinu oružjem sa Severnom Korejom.

Oružje na stranu, jasno je da Rusija i Severna Koreja povećavaju svoju saradnju, budući da su obe pod sankcijama SAD i zapada uopšte. U poslednjih nekoliko godina, Rusija i Kina blokirale su pokušaje da se Severnoj Koreji nametnu strože sankcije zbog njenih nedavnih testiranja raketa, što UN zabranjuje.

Senat će se pridružiti kolekciji luksuznih vozila Kim Džong Una, koja, kako se kaže, uključuje Mercedes-Maybach i druge dekadentne automobile koji su nelegalno prošvercovani u zemlju. U jednom od tih automobila vozio se tokom susreta sa Putinom u septembru, a prema navodima, ono je do Rusije prevezeno posebno dizajniranim vozom. Aurus pokreće 4,4-litarski V8 hibrid koji je razvijen uz pomoć Porsche brenda i pruža 590 KS (440 kW / 598 PS).

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group