Tesla proizveo 6.000.000 vozila

Tesla je dostigao još jedan značajan cilj proizvodnjom šest miliona vozila, 16 godina nakon lansiranja svog prvog modela, Roadster, 2008. godine...

Ovo dostignuće predstavlja značajan trenutak za proizvođača električnih vozila. Međutim, uprkos ovom uspehu, Tesla se suočava sa nekoliko izazova početkom 2024. godine. Zanimljivo je da vreme objave sugeriše da Tesla možda čak ograničava svoj kapacitet proizvodnje.

Tesla je na X, nekadašnjem Twitteru, odlučio da obeleži ovu veliku cifru, koristeći trenutak da zahvali vlasnicima njihovih automobila i timovima koji rade na proizvodnji širom sveta. Izgleda da je to šesto milionito vozilo Model Y, najprodavaniji automobil na planeti. Prošle godine, Tesla je prodao 1,23 miliona tih vozila. U septembru prošle godine, izgledalo je kao da Tesla može dostići ovu granicu od šest miliona veoma rano u 2024. godini, stoga su mnogi stručnjaci iznenađeni što je do toga došlo tek krajem marta.

Proizvodnja Cybertruck modela bi trebalo da se poveća tokom 2024. godine, a novi Model 3 mogao bi pomoći brendu da poveća prodaju i potražnju. Uprkos tome, vreme objave sugeriše da proizvodnja ne dostiže maksimalni kapacitet.

Vreme ove objave sugeriše da Tesla nije konstantno na maksimalnom kapacitetu proizvodnje - primera radi, svoj četvrti milioniti automobil brend je proizveo u martu 2023.godine, dok je peti milioniti stigao već u septembru, što nam govori da je proizvodnja konzistentna, uprkos tvrdnjama kompanije da je izgradila dodatni kapacitet od marta 2023.

S obzirom na istoriju prodaje električnih vozila, nema sumnje da kompanija Tesla pokušava maksimizirati profit i potražnju dok pravi prognoze na osnovu tržišnih trendova. Drugi proizvođači automobila poput Forda smanjili su svoje ciljeve proizvodnje, a po svemu sudeći, ni Tesla ne radi sa punim kapacitetom.

To ima smisla s obzirom da je upravo doživela svoj najgori kvartal od 2022. Bez sumnje, konkurencija od BYD, zatvaranja fabrika i sporija prodaja generalno doprineli su tom padu. Uprkos nedostatku ciljeva, Tesla i dalje vidi povećanje ukupne prodaje od 8 procenata tokom prvog kvartala.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group