Prava istina iza beskrajnih polja napuštenih električnih automobila u Kini

Snimci i fotografije iz Kine predstavljaju polja sa stotinama ili hiljadama napuštenih vozila, uglavnom električnih modela, nedavno pokrenuvši veliku polemiku na internetu i društvenim mrežama, sa korisnicima koji se pitaju šta se dogodilo pa su ovi modeli završili na ovakvim grobljima i kakva je njihova budućnost...

Ova polja automobila nisu izolovani slučajevi jer su ona prisutna na desetinama lokacija u okolini kineskih gradova i ljudi ih viđaju još od 2019. godine. Na njima se nalaze brojni identični i često potpuno moderni i električni automobili koji su parikrani blisko jedni drugima u smislenim grupama. U većini slučajeva, ovde se radi o električnim automobilima na kojima su jasno vidljivi znakovi zapuštenosti, sa biljkama koje rastu oko njih i slojevima prašine koji prekrivaju uglavnom potpuno bele eksterijere.

Kratak odgovor na ovu misteriju predstavlja spektakularan pad nekada cvetajućeg tržišnog učešća električnih automobila u Kini, što je sličan scenario onom sa deljenjem bicikli od pre nekoliko godina. Hiljade kompanija za deljenje prevoznih sredstava kreirano je poslednje decenije u ovoj zemlji i u okviru vladine inicijative ugašene su 2019. godine. Ova promena, u kombinaciji sa brojnim drugim faktorima, uključujući i nedostatak slobodnog parking mesta i nove, dosta usavršenije gneracije električnih modela, koje su učinile stare potpuno prevaziđenim, oterala je većinu ambicioznih novih brendova u bankrot.

Sa vedrije strane, propali modeli deljenja prevoza navodno su ubrzali razvoj električnih automobila i njihovu veću prihvaćenost među kineskom populacijom. Rezultat ovog porasta predstavlja pretvaranje Kine u najveće tržište na svetu, koje trenutno drži 60% globalne električne flote. Sa druge strane, lokalni proizvođači električnih automobila redukovani su sa blizu 500 na oko sto od tada do danas, što naglašava da su samo ozbiljni igrači ostali.

Bloomberg opisuje ove napuštene električne modele kao pravi primer viška i štete koja se može dogoditi kada kapital preplavi industriju u usponu, predstavljajući takođe čudan spomenik seizmičkom progresu koji se dešava u polju električnih transportnih sredstava u poslednjih nekoliko godina.

Pored flota odbačenih vozila ugašenih kompanija, snimak koji se nedavno pojavio dokazuje da ova groblja takođe služe i kao privremene lokacije za odlaganje potpuno novih, ali još uvek neregistrovanih električnih automobila, od kojih većina čeka novog vlasnika. Na posebnom videu koji možete videti u nastavku, nalaze se Toyota bZ4x krosover i VW ID.3 kompakti bez tablica, parkirani odmah do brojnih napuštenih taksi sedana kompanija Geely i BAIC i nekoliko slupanih vozila.

Drugi izvori predstavljaju neprodate EV modele brenda Changan, nedugo nakon što je krenuo rat između njega i kompanije Tesla. Za razliku od nekorišćenih flota, ovi potpuno novi modeli će valjda jednog dana pronaći nove vlasnike, nadamo se pre nego što ih vremenski uslovi nagrizu.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group