Moćni amerikanac brži od Bugatti Chiron modela

Više slika

Više slika

Dodge Challenger SRT Demon postao je automobil koji nosi titulu modela sa najboljim ubrzanjem do sto iz mesta...

Pravilnik trka jedan na jedan slovi da razdaljinu od 400 metara učesnici, odnosno ulično legalni automobili, ne mogu preći za manje od 9,99 sekundi, dok im pritom maksimalna brzina ne prelazi 217 km/h. "Đavo" je ipak došao po svoje i lako prevazilazeći obe regulatorne norme dobio je zabranu u svim budućim takmičenjima na pravoj liniji. Dodge Challenger SRT Demon prešao je 400 metara za 9, 65 sekundi, sa maksimalnom ostvarenom brzinom preko 217 km/h, kako drugačije.

Tog dana, u klasi automobila iz serijske proizvodnje, STR Demon oduvao je čak i model Bugatti Chiron, zajedno sa njegovih 1.500 ks. Poređenja radi, Chiron dostiže stotku iz mesta za samo dve ipo sekunde, a STR Demon za 2,3, dok ujedno ima "svega" 840 ks koje dolaze iz V8 motora 6,2 litra zapremine.

Pri startu, automobil stvara pritisak od 1,8 G, što je toliko, da bez problema može dovesti do propinjanja na zadnju osovinu. Demon je kreiran kao najbolji Dodge svih vremena, dok je istovremeno uspeo da dobije kultni status samo nekoliko dana nakon što je izašao na tržište. Kako bi poboljšali hlađenje motora, inžinjeri su čak i hladan vazduh klime uspeli da kanališu u njega.

Sa druge strane, ovo je jedini motor na svetu u koji svi vlasnici automobila mogu sipati gorivo od sto oktana, samo još da pronađu takvu pumpu.

N.Đ.

 

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group