Mercedes bivšeg jordanskog kralja Huseina

Više slika

Više slika

Ovaj klasični Mercedes-Benz 560 SEL poseduje veoma egzotičnu plavu krv koja teče njegovim venama i njega je posedovao pokojni jordanski kralj Husein.

Tokom svoje vladavine ovom bliskoistočnom zemljom, koja je trajala od 1952. do 1999. godine, kralj je zahtevao samo najbolja vozila, a ovaj posebni Mercedes se uklapa u sve tadašnje potrebe koje su bile zastupljene kod kraljevske porodice na njihovom porodičnom imanju u gradu Askotu, smeštenom u Velikoj Britaniji.

Proizveden 1987. godine, 560 SEL je oklopljen B4 nivoom, što znači da je neprobojno staklo postavljeno čitavim obimom vozila, krov i pod poseduju ojačanja i da su karoseriji dodate armirane ploče. Procenjuje se da je 1988. godine ova operacija koštala ogromnih 200.000 funti i automobil je nakon nje kao rezultat težio oko četiri tone ugrubo.

Međutim, uprkos svojoj neverovatnoj težini ovaj Mercedes može veoma lako da krstari zahvaljujući svom V8 motoru zapremine 5,6 litara i 300 konjskih snaga. Finiširan u biserno sivoj koja prekriva enterijer u crnoj koži, automobil poseduje elektična prednja sedišta sa grejačima, telefon, originalni Becker Mexico CD Autoradio sistem i mikrofon koji može biti pronađen u kaseti, spojen sa eksterijernim zvučnicima vešto skrivenim iza mreže hladnjaka.

Uprkos tome što je star čitavih 29 godina, ovaj Mercedes-Benz 560 SEL je i dalje u mogućnosti da bez ikakvih problema ispunjava sve svoje originalne dužnosti zaštitnika, kako tvrde ljudi iz Silverstone Auctions. Na odometru stoji 41.827 pređenih kilometara i automobil dolazi u pratnji svojih originalnih brošura, priručnika, servisnih knjižica i MoT sertifikata. Aukcionari procenjuju da će vozilo imati početnu cifru od oko 25.000 do 30.000 funti na aukciji koja će biti održana 12 novembra u NEC centru smeštenom u Birmingemu.

N.Đ

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group