Kina nastavlja da dominira svetom kada je reč o izvozu automobila

Automobili kreirani u Kini nastavljaju da dobijaju na popularnosti, toliko da se ova zemlja uspostavila kao najbolji izvoznik četovorotočkaša na planeti u prvom kvartalu ove godine, preuzimajući krunu od japana i nadmašujući svoje korejkse rivale...

Podaci Južnokorejskog udruženja proizvođača automobila, otkrivaju nam da je kina izvezla 994.000 automobila u prvom kvartalu, od čega su 826.000 putnički automobili i 168.000 komercijalni kombiji. Radi poređenja, zemlja izlazećeg sunca izvezla je 954.000 vozila tokom prva tri meseca 2023. godine.

Korea Times publikacija ističe da je Kina krenula da izvozi daleko skuplja vozila poslednjih godina, što definitivno dokazuje da su njeni proizvođači postali mnogo privlačniji bogatim zemljama širom starog kontinenta, ali i njegovog ostrvskog dela i daleke Australije. Zapravo, prosečna cena izvoza po kineskom automobilu iznosila je 16.400 godina tokom prošle godine, što je značajan porast od 27% u poređenju sa 12.900 dolara, koliko je ova cifra iznosila 2018. godine. Kako stručnjaci procenjuju, cena izvoza po jednom kineskom modelu mogla bi da prevaziđe cifru od dvadeset hiljada dolara ove godine.

Naravno, nisu samo vozila kineskih proizvođača koja doprinose većim izvoznim ciframa iz ove zemlje, jer su tu i strane firme kao što su Tesla, Volvo i Mercedes-Benz koji takođe proizvode svoje automobile u Kini za globalno tržište. Kako podaci navode, kompanija Tesla izvezla je oko 270.000 vozila iz Kine prošle godine i time postala treći najveći izvoznik u ovoj zemlji.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group