Jedan od najlepših klasika svih vremena

Više slika

Više slika

Što se tiče klasičnih automobila, bilo koje dešavanje ne može biti veće od dodele Best in Show nagrada koja se održava u Pebl Biču...

Prvo mesto gotovo uvek odnose predratni Evropljani kao što je ovaj Mercedes-Benz 680 S Torpedo Roadster iz 1928. godine. Jedan od samo tri ikada napravljena od strane Saoutchik kuće i jedini preživeli primerak – ovaj klasični Benz predstavljao je počasnog gosta događaja 2012. Pebble Beach Concours d'Elegance, a sada polako odlazi pod čekić aukcijske kuće.

Evidentno ulepšan svojom prepoznatljivo niskom šoferšajbnom, pokretnim krovom koji nestaje u karoseriji, reptilovom kožom crvene boje u enterijeru, predivnim drvenim detaljima i visokosjajnim elementima, automobil je došao sa ekskluzivnim pravom predstavljanja na sajmu automobila u Njujorku davne 1929. godine, koje je omogućio naftni baron Frederik Henri Bedford.

Automobil je ostao u posedu porodice još nekih 75. godina dok nije prodat kolekcionarima, ocu i sinu, Polu i Krisu Endrjusu, koji su ga otkupili sa Bedfordovog imanja 2008. godine, nakon čega je vozilo podvrgnuto iscrpljujućoj restauraciji koja je trajala nekoliko narednih godina.

Saoutchik roadster dostigao je savršen rezultat od 100 poena po debiju na Pebl Bič događaju te prve godine svog života i osvojio je prestižnu nagradu. Između svih lovorika koje je pobrao, nalazi se titula prvog u klasi na događaju Concorso d'Eleganza Villa d'Este održanom prošle godine, a sledećeg meseca automobil će biti predat najboljem ponuđaču na aukciji koju će održati kuća RM Sotheby.

Aukcijska kuća očekuje da će automobil biti prodat za između 6 i 8 miliona evra, što bi ga odmah učinilo jednim od najskupocenijih modela koji su prodati od početka ove godine. Ne bismo bili iznenađeni da vidimo kako ovaj Benz prevazilazi ovu cifru, ali, nakon svega, ne može se svaki dan videti ovakav više puta nagrađivani klasik na prodaji.

N.Đ.

 

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group