Istorija brenda - Mini

Jedan od najprepoznatljivih vozila u svetu, Mini je uspeo da postigne status kultnog automobila. Ideja i dizajn Mini-ja je u orginalu došao od kompanije British Motor Corporation, ali je automobil pretrpeo nekoliko promena kada je došlo do proizvodnje.

 

Tokom  60-ih počela je potpuna pomama jer uprkos tome što je veoma mali, Mini je zapravo imao dovoljno prostora unutra za putnike i prtljag. To je bilo moguće zahvaljujući inovativnom dizajnu prednjih točkova i motora. U početku, automobili su prodavani pod oznakom  Austin ili Moris. To je trajalo sve do 1969. godine, kada je Mini postao marka za sebe. 

Prva Mini je proizveden u avgustu 1959. godine, kao Mark I, a takođe je bio poznat i kao Austin 850 i Morris 850 na međunarodnim tržištima, dok je u Velikoj Britaniji bio poznat kao Austin Seven ili Morris Mini-Minor. Do kraja prve generacije  1967. godine, automobili su dobili nekoliko poboljšanja, uključujući bolju suspenziju i automatski menjač.

Druga generacija automobila je proizvedena između 1967. i 1970. godine. Oni su imali redizajniranu prednju rešetku i veći zadnji prozor. Upravo su ovi automobili korišćeni u hit filmu “The Italian Job” iz 1969. godine.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group