Dawn izlazi iz proizvodnje kao najbolje prodavani kabriolet kompanije Rolls-Royce

Više slika

Više slika

Rolls-Royce Dawn odlazi u suton, sa proizvođačem koji je najavio kraj životnog ciklusa ove linije nakon što je istu sudbinu doživeo i kupe blizanac ovog automobila, model Wraith...

Nakon velikog uspeha većeg Rolls-Royce Phantom Drophead Coupe modela, Dawn modela bio je kralj moderne ere, koji je debitovao 2015. godine, sa nešto moćnijim Black Badge izdanjem koje je usledilo dve godine kasnije. Luksuzni četvorosed kabriolet sa platnenim krovom i vratima koja se otvaraju kontra, bliski je rođak Wraith kupea i prekinute prve generacije Ghost sedan modela. Uprkos očiglednim sličnostima, britanski proizvođač sugeriše da je 80% panela njegove karoserije u potpunosti unikatno.

Dawn pokreće 6,6 litara veliki V12 agregat duplog turbo punjenja, koji stvara 563 ks u standardnoj varijanti i 593 ks u Black Badge seriji. Kompanija takođe navodi da je Dawn jedan od najtiših kabrioleta na svetu, zahvaljujući izvanrednoj zvučnoj izolaciji platnenog krova i specijalnoj pažnji koja je pružena protoku vazduha i aerodinamici kada je isti spušten.

Knjige porudžbina za Dawn i Wraith modele zatvorene su marta meseca prošle godine, ali je proizvodnja nastavljena kako bi se zadovoljila ukupna potražnja. Dawn se pokazao najbolje prodavanim kabrioletom u istoriji ovog brenda, ali on nažalost neće dobiti direktnog naslednika, makar ne za sada. Dok Rolls-Royce ostaje nem po pitanju budućih planova, niko ne očekuje da će kompanija ostati bez ponude kabrioleta predugo. U tom kontekstu, varijanta mekog krova potpuno električnog Spectre automobila mogla bi uslediti u budućnosti, ispunjavajući prazninu nastalu u trenutnoj postavci proizvođača.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group