Citroen Basalt Vision najavljuje pristupačan Coupe SUV za tržišta u razvoju

Više slika

Više slika

Novi Basalt obećava da će ponuditi privlačan dizajn u praktičnom paketu koji neće opteretiti budžet kada uđe u proizvodnju kasnije ove godine…

Citroen je predstavio Basalt, novi kupe krosover za koji kaže da je "SUV Coupe", proširujući svoju lokalno razvijenu i proizvedenu liniju u Indiji i Južnoj Americi. Basalt Vision služi kao pregled finalnog proizvodnog modela, koji bi trebao biti pušten u prodaju u drugoj polovini 2024. godine.

Prednji deo izgleda veoma slično Citroen New C3 Aircross, sa nekim izmenama u detaljima. Konkretnije, varijanta specifična za Indiju sadrži sofisticiranije LED snopove na glavnim farovima, u kontrastu sa halogenim jedinicama koje se nalaze na verziji za Južnu Ameriku.

Tonirani profil koncepta deli stilske osobine sa SUV sa sedam sedišta, karakterišući se krovnom linijom koja se spušta prema potpuno redizajniranom zadnjem delu. Dodatno, prikazuje različite obloge oko točkova i tamno završene legure točkova.

Zadnji deo je najprivlačniji ugao Citroen Basalt modela, sa jako nagnutim zadnjim staklom, C-oblikovanim LED zadnjim svetlima, robusnim branikom i skulpturalnim poklopcem prtljažnika sa integrisanim spojlerom.

Iako prezentacija nije sadržala fotografije enterijera, očekujemo da će Basalt deliti tehnologiju sa drugim Citroen modelima. Kompanija je naglasila da će Basalt dati prioritet "prostoru i komforu", u skladu sa etosom ostatka linije.

Citroen Basalt se bazira na Smart Car arhitekturi, evoluciji CMP/eCMP platforme. Kao i kod New C3 i New C3 Aircross, platforma je specifično konfigurisana da zadovolji potrebe kupaca u Indiji i Južnoj Americi. To znači da ima drugačiju postavku u poređenju sa mehanički srodnim modelima dostupnim u Evropi, uključujući Citroen e-C3.

Kompanija nije ulazila u detalje o opcijama pogonskog sklopa, ali očekujemo prisustvo poznatog turbo punjenog 1.2-litarskog benzinskog motora sa 108 ks (81 kW / 110 PS). Pored toga, kruže glasine da će Basalt sa ICE pogonom biti praćen potpuno električnom verzijom 2025. godine, potencijalno odražavajući specifikacije lokalnog New e-C3.

Ime Basalt je potvrđeno za finalni proizvodni model, što predstavlja prvo odstupanje od Citroenove strategije imenovanja koja uključuje slovo "C" praćeno brojem, uz dodatak slova "X" za fastback modele ili oznaku "Aircross" za SUV.

Kada stigne u drugoj polovini 2024. godine, Citroen Basalt će biti konkurencija slično pozicioniranom Fiat Fastback u Južnoj Americi. U Indiji, jedini drugi SUV coupe u ovom segmentu je nadolazeći Tata Curvv, pošto su ostali konkurenti ili konvencionalni SUV-ovi ili limuzine.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group