Đavolja igračka - Lamborghini Diablo GTR

Više slika

Više slika

Koliko god bilo teško održati jednu liniju u automoto industriji ovih dana, kompanija Lamborghini je uspela da kaska sa modelom Diablo dvanaest dugih godina...

Tokom ovog vremena  model je značajno evoluirao, a ovaj koji upravo vidite predstavlja ultimativnu reinterpretaciju svega onoga što karakteriše ovaj brend - snagu, udobnost, lepotu, budućnost, brzinu, moć... Diablo GTR je prvi put predstavljan na sajmu automobila u Bolonji, u gradu nadomak onog u kom je smeštena fabrika Sant Agata 1999. godine, manje od dve godine pre nego što će jedna od najuspešijih linija biti zamenjena modelima serije Murcielago.

Automobil je baziran na modelu Diablo GT, ali je dorađen kako bi dobio sve trkačke specifikacije. On poseduje V12 motor zapremine šest litara, dobar za 590 ks - što je preko sto više od snage koju je posedovao original, aerodinamičnu opremu za karoseriju, sportsko vešanje, kočioni sistem i komplet točkova koji je redizajniran, dok je sa druge strane, enterijer bio ogoljen, opremljen svim trkačkim specifikacijama i opremom u tom maniru. Čak je i karoserija novog modela dobila svoj redizajn u koji je finiširan ugljeničnim vlaknima.

U zavisnosti od opreme, ovaj model može dostići sto na sat za samo 3,5 sekundi pre nego što konačno ne udari kazaljkom na maksimalnih 340 km/h. Ovaj automobil je, prosto govoreći, bio mnogo brži, snažniji i ekskluzivniji od serije Murcielago koja ga je zamenila, ali i daleko skuplji takođe.

Samo je 30 modela ikada napravljeno, ali je navodno još deset dodato naknadno, a svi njihovi vlasnici su pozvani na trku koja je održana u Super Trofeo seriji. Ovaj posebni model je kreiran kao 22 po redu i postavljen je na aukciji kompanije Formula Automobile u danskom gradu Alerodu. Cena je ekskluzivno pravo svih učesnika i može se dobiti na zahtev, ali svakako možemo pretpostaviti da je daleko premašila cifru od 310.000 $ koliko je bilo potrebno izdvojiti za novi automobil početkom milenijuma.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group