Retro futuristički projekat Citroen C5X automobila

Više slika

Više slika

Citroen C5X model možda poseduje fastbek krosover izgled, ali je i dalje zadržao nekoliko stilskih referenci starijih modela slavnog francuskog brenda...

Kineski YouTube kanal imena “Bai Ning’s car time”, želeo je da akcentuje osećaj nostalgije retro tematskim eksterijernim i enterijernim preobražajem C5X modela, inspirisanog u potpunosti ikoničnim CX pretkom koji je obeležio slavnu eru brenda.

Prva stvar koja je promenjena na ovom C5X modelu, prodatom pod imenom Dongfeng Citroën Versailles C5 X u Kini, jeste njegovo relativno visoko rastojanje od zemlje. Pošto slavno hidraulično vešanje kompanije Citroen nije više dostupno, ovom krosoveru su dodati specijalni moduli vazdušnog vešanja, omogućujući mu da se podiže i spušta po potrebi i zahtevu, za oko sto milimetara u oba pravca.

Sledeći korak za Bai Ninga predstavljalo je redizajniranje eksterijera. Plastični segmenti na rubovima točkova zamenjeni su komadima u boji karoserije, dok su komponente na donjim delovima branika i pragova dobile finiše u stilu hroma. Isti tretman je primenjen na poklopcima retrovizora i ručkama na vratima, uklapajući se u potpunosti sa finišima gornjih delova prozora i oponašajući dizajn originalnog CX modela.

Naistaknutija modifikacija definitivno stiže sa novim kompletom sjajnih disk aluminijumskih točkova i prepoznatljivim štitnicima na zadnjoj strani. Ova karakteristika na zadnjim točkovima predstavljena je sa ikoničnim DS modelom, kreiranim od 1955. do 1975. godine, ali je takođe primenjena na nekoliko drugih Citroen modela, uključujući CX (1974-1991) i njemu sličnu seriju GS, koja je kreirana od 1970. do 1986. godine. Na modernom C5X modelu, ovi štitnici deluju prilično čudno kada su kombinovani sa nešto oblijim zadnjim krilima i branikom, ali kako bi se ovo izbeglo, jutjuberu je bio potreban novi paket specijalnih panela za karoseriju, što bi samo dodatno povećalo troškove ove transformacije.  

U putničkoj kabini, čitav enterijer C5X modela je preuređen, ponovo postavljen i sada više ne poseduje crne finiše fabričkog modela. Jutjuber je odabrao bež kožne presvlake za sedišta i tapacirunge vrata, braon finiš za kontrolnu tablu i uklapajuće alkantara akcente na vratima, ispraćene narandžastom prevrnutom kožom neba i stubova. Svetlo obojeni materijali pružaju osećaj luksuznih automobila iz sedamdesetih i osamdesetih godina, čineći da C5X pruža premijum i poseban osećaj.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group