Peugeot 208 Rallye - nezvanični nostalgični specijal švajcarskog dilera

Više slika

Više slika

Reli dani kompanije Peugeot možda jesu odavno iza nje, ali jedan francuski diler nudi svim obožavaocima kompakta nešto zbog čega imaju razlog za uzbuđenje...

2023 Peugeot 208 Rallye model predstavlja omaž ikoničnom 205 Turbo 16 Group B reli automobilu i služi kao duhovni naslednik popularne, ulično legalne Rallye verzije 205 i 106 linija. Međutim, uprkos svojoj veoma zadivljujućoj vizuelnoj pojavi, ovaj model poseduje jednu manu – njemu zapravo nedostaju performanse i šasijska poboljšanja reli modela.

Na prvi pogled, moguće je pomisliti da je ovaj posebni 208 Rallye model zapravo neki fabrički specijal koji nedostaje iz ponude još od prestanka proizvodnje GTi modela. Međutim, ovaj automobil predstavlja nezavisnu kreaciju kompanije Garages-Hotz, Peugeot i Citroen dilera u Švajcarskoj. Ovo predstavništvo opisalo je svoju liniju kao specijalno ograničeno izdanje koje proslavlja četrdesetu godišnjicu Peugeot 205 Turbo 16 serije.

Nostalgični specijal baziran je na drugoj generaciji Peugeot 208 modela, koja je eksluzivno bila dostupna samo sa petoro vrata, razbijajući kontinuitet prethodnih modela koji su nosili Rallye oznaku. Najistaknutiju karakteristiku ovog modela predstavljaju njegovi šesnaestoinčni čelični točkovi, finiširani u beloj boji, koja se u potpunosti uklapa sa eksterijernom nijansom karoserije i ekstenzijama rubova u istom tonu.

Ostali unikatni detalji uključuju 208 Rallye oznaku na C stubovima, Peugeot Talbot Sport nalepnicu na vetrobranskom staklu i višebojne Rallye grbove koji uzdižu ovaj supermini u raj za hot hečeve. Halogeni farovi predstavljaju još jednu počast originalu, a moramo priznati da su oni definitivno daleko bolji izbor od onih LED koji su nedavno predstavljeni sa osveženom 208 generacijom. Unutar putničke kabine nalaze se uobičajeni segmenti od lažnih ugljeničnih vlakana na kontrolnoj tabli i panelima vrata, crveni Peugeot upravljač i svetlo sive postave sedišta sa crvenim šavovima.

Ispod haube ovog relijem inspirisanog modela nalazi se slabašni 1,2 litara veliki PureTech trocilindraš, koji zahvaljujući turbo punjenju stvara oko sto konja i 205 Nm obrtnog momenta, šaljući svu ovu snagu na prednju osovinu putem šestostepenog manualnog menjača. Ova izlazna snaga ne zvuči nimalo impresivno prema današnjim standardima, ali je zapravo veoma blizu originalnom 205 Rallye modelu. Glavna razlika je ta što ovaj model dolazi bez mera za smanjenje kilaže, što znači da ova druga generacija 208 modela teži velikih 1.165 kg, odnosno 372 kg više od 205 jedinice u najboljoj atletskoj formi.

Sa vedrije strane, važno je naglasiti da se ovde radi o savremenom supermini modelu opremljenom svim bezbednosnim tehnologijama, ali i onim baziranim na vozačkom komforu naše ere. Na nesreću, švajcarski diler nije odlučio da kreira bilo kakve modifikacije na šasiji svog automobila, iako bi ga nešto čvršća konfiguracija vešanja definitivno učinila dosta privlačnijim.

Peugeot 208 Rallye trneutno se nalazi u prodaji u Švajcarskoj, sa cenom od oko 25.556 evra i može biti poručen putem zvaničnog sajta ovog ovlašćenog predstavnika. Iako je moguće naći dosta jeftiniji bazni model Peugeot 208 linije, dodati mu Rallye oznake, kombinaciju boja i čelične felne, postoji nešto romantično u ovoj ograničenoj seriji što definitivno može opravdati njenu dodatnu cenu.

Još interesantnije je to što ovo nije prvi 208 specijal sa Rallye oznakom na koji je moguće naići, jer je jedno predstavništvo kompanije Peugeot u Le Manu predstavilo sličnu verziju prve generacije 208 modela davne 2012. godine. Ostaje samo da se nadamo da će francuski proizvođač primetiti ovo veliko interesovanje ljudi i na kraju propisno oživeti ovu popularnu liniju u skorijoj budućnosti.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group