Red Bull & Toro Rosso prelaze na Renault motore

Renault motori će sledeće sezone Formule 1 pokretati još dva tima pored svog...

 

Francuska kompanija, koja je ponovo preuzela tim koji je do sada nastupao pod Lotus brendom, je potpisala ugovore sa Red Bull Racing timom, ali i sa Scuderia Toro Rosso. Ugovor stupa na snage sledeće sezone, i trajaće tri godine, sve do 2019. 

Dogovor između Red Bulla i Renaulta nije preveliko iznenađenje, pošto je ovaj tim koristio francuske motore još od 2007. godine. Posle četiri godine uspešne saradnje, odnosi dve kompanije su donekle zastali, posle regulacija motora u Formuli 1 2014. godine, kada se Mercedes izdvojio sa svojim motorima. Ove godine, tim koristi Renault motor koji je postavljen pod Tag Heuer imenom, što je deo sponzorskog ugovora, koji će se produžiti i sledćee sezone.

U međuvremenu će Toro Rosso prestati da koristi Ferrari motore, a ovo nije prvi put da se to dešava. Ovaj tim je debitovao sa Cosworth motorima 2006 godine, pa je prešao na Ferrari od 2007. do 2013. godine. Preuzeli su Renault 2014. i 2015. pa se vratili na Ferrari ove sezone, pa se ponovo vraćaju na Renult za sledeću. 

Osim Mercedesa, Ferrarija i Renaulta, koji razvijaju i prave svoje šasije i motore, McLaren će ostati jedini klijent Honde za narednu sezonu. Williams, Force India i Manor bi trebali da ostanu verni Mercedesu, dok će Haas i Sauber ostati na Ferrarijevim jedinicama. 

O.R.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group