Debi modela Fiat 500 MY 14 u Ženevi

Ženevski auto salon 2014. predstavlja novog Fiat 500 Model Year 2014, koji uvodi važne nove osobine u pogledu stila i tehničkog sadržaja.

Najistaknutiji među njima je novi Fiat 500 Cult, nova “kolekcionarska” verzija koji sažima najbolje od novih osobina za 2014. godinu i nudi ekskluzivni nivo stila, tehnološkog sadržaja – kao što su Blue&Me hands-free sistem sa Bluetooth tehnologijom i automatskom kontrolom klime kao standardnom opremom – i učinka za najzahtevnije kupce Fiat 500 MY 2014.

Ali model 500 Cult je samo jedna od mnogih novina koje uvodi Model Year 2014 kultne serije 500, što se vidi i iz tri nove boje karoserije - Lattementa Green, Three-layer White i Italia Blue, od kojih je poslednja ekskluzivno za S opciju – i iz tri nova točka od legure, 15-inčni ili 16-inčni, kao deo standardne opreme u zavisnosti od opcije.  Šta više, osvežavanje ponude predstavlja i debi novih enterijera, u tekstilu ili koži, sa posebnim kombinacijama za svaku opciju. I to nije sve. Putnički odeljak je unapređen u pogledu opreme, što se vidi iz nove i inovativne instrument table sa 7-inčnim TFT monitorom.

Dostupna kao putnički automobil i kabriolet, vrhunska verzija Cult okarakterisana je prefinjenom spoljašnjošću u dve boje koja je nastala kombinovanjem krova (jedan deo je fiksirano staklo a drugi sjajno crna farba) i izbora jedne od boja karoserija iz ponude, uključujući novu Lattementa Green. Pored toga, nova boja Three-layer White biće dostupna za kabriolet verziju. Ono što naglašava elegantni izgled automobila je sjajno crno kućište za zadnja sveta i hromirani detalji – posebno ramovi za retrovizore, kao alternativa za sjajno crnu verziju, prednji „zarezi“ i ručka prtljažnika - novi 16-inčni točkovi i nova sedišta tapacirana kožom.

Ono što se ističe u unutrašnjosti je jedna od najvažnijih tehnoloških inovacija koje je Fiat 500 Cult uveo u segment: nova instrument tabla sa digitalnim TFT monitorom od 7 inča. Ovaj uređaj pruža vozaču sve korisne informacije i pokazuje, još jednom, duh modela koji odražava da je trendseter i koji je uvek jedan korak ispred. Magneti Marelli je međunarodna grupa koja radi u oblasti dizajna i proizvodnje visokotehnoloških sistema i komponenti za vozila.

Fiat 500 Cult označava i ličnost i zabavu pri vožnji, što se vidi iz širokog spektra verzija motora koji obuhvata 95 KS 1.3 MultiJet II turbodiesel i 69 KS 1.2 i 85 KS TwinAir Turbo petrol motore (oba sa Dualogic robotizovanim menjačem) i novi 105 KS 0.9 TwinAir Turbo. Pre svega, ovaj poslednji pokazuje “velegradsku” vokaciju automobila na najbolji način, beležeći brzinu od 188 km/h i ubrzanje od 0 do 100 km/h za 10 sekundi. I sve to u svetlu niske potrošnje i niske emisije CO2: 4,2 litra/100 km i 99 g/km u kombinovanom ciklusu.

Pored svega navedenog, kupci mogu da računaju i na veliku kolekciju ekskluzivnih dodataka koje je kreirao Mopar® – divizija za postprodaju zadužena za delove i usluge, i brigu o kupcima u EMEA regionu – uključujući elegantni “hromirani komplet” za eksterijer, koji čine ukrasi na haubi u obliku kapljica, A-šipka na prednjem braniku, oklopi za retrovizore na vratima i poklopci za ventile na gumama. Ova ekskluzivna ponuda je dizajnirana tako da vodi računa o vozilu tokom njegovog celog životnog veka, garantujući da su celokupno održavanje izvršili ovlašćeni prodavci i servisi u Evropi i visoko kvalifikovani i stručni tehničari, koristeći originalne delove.

Fiat 500 Cult, zajedno sa drugim verzijama u ponudi za 2014. godinu, svakako doprinosi učvršćivanju globalnog uspeha ovog Fiat modela. Postoji pravi „500 efekat“, koji se proširio ne samo kroz automobilski sektor, već je postao i izvor inspiracije za druge oblasti: od filma do umetnosti i od mode do dizajna.  Fiat 500 je ušao u kolektivnu maštu kao moćan, nezamenljiv simbol, koji nije samo prevozno sredstvo već „vozilo“ sa svojstvenom emocijom i jedinstvenim doživaljajem. Do te mere da je je Fiat 500 skoro postao „kultni“ komad za kolekcionare. Na Fiat brendu je da konstantno gura fenomen „500“ sa novim proizvodima, savremenijim i modernijim, kao što je ekskluzivna Fiat 500 Cult verzija, koja zauzima zasluženo mesto u manifestu fenomena „500“.

Model Fiat 500 je takođe i ikona italijanske vrhunske proizvodnje, koja je sebe utvrdila širom sveta zahvaljujući italijanskom stilu, stalnim inovacijama, poštovanju životne sredine i vrhunskim kvalitetom. Dovoljno je reći, Fiat model sa najvećom prodajom izvan Italije: više od 1. 200 000 jedinica prodato od 2007. do danas, od kojih je 75% registrovano u inostranstvu.

Model Fiat 500, koji se od 2007. proizvodi u Poljskoj, a od 2010. i u Toluki (Meksiko), na tržištu je u preko sto zemalja širom sveta i označio je povratak Fiat brenda u Sjedinjenim Državama. Globalni model, koji je 2013. godine sam ponovio svoju rekordnu prodaju (13.9%) iz 2008. godine u Evropi, što je bila njegova prva godina na tržištu. I to nije sve. Po prvi put u istoriji, prošlog meseca smo prisustvovali dosezanju još jednog važnog cilja, najbolje prodavana kola u segmentu A u Evropi. Skoro 163 hiljade vozila registrovano je u EMEA regiji 2013. godine, povećanje od skoro 9% u poređenju sa 2012. godinom. Među tajnama njegovog globalnog uspeha je bez sumnje njegov kapacitet da stalno evoluira sa novim interpretacijama – od modela 500 Abarth (2008.) do najnovijeg 500 GQ (2013.) – ali i da istraži nove teritorije, generišući porodicu zabavnih, dostupnih vozila koji osiguravaju krajnji izbor i prilagodljivost: 500L (2012.), 500L Trekking i 500L Living (2013.) su rezultat toga.

Nova Cult verzija, vrh Fiat 500 Model Year 2014.

Počev od drugog kvartala 2014. godine, evropski saloni prikazaće i novi Fiat 500 Model Year 2014 i vrhunsku 500 Cult verziju, novi „kultni“ komad za obožavaoce širom sveta, najmoderniji izraz fenomena „500“ koji nastaje oko kultne 500 ponude i već ima širok uticaj na društvo i sposoban je da generiše nove trendove u dizajnu, umetnosti i filmu. Lansiranje novog modela Fiat 500 Cult prati osvežena ponuda za kultnu seriju 500. Ovo uključuje novi 500 Model Year 2014, koji uvodi važne nove osobine i u pogledu stila i tehničkog sadržaja. Počevši sa tri nove boje karoserije – Lattementa Green, Three-layer White i Italia Blue, od kojih je poslednja ekskluzivno za S opciju – i tri nova točka od legure od  15 i 16inča, kao deo standardne opreme u zavisnosti od opcije.  Šta više, ponuda za 2014. godinu debituje oba nova enterijera, u tekstilu ili koži, sa posebnim kombinacijama za svaku opciju, i novu instrument tablu sa TFT monitorom od 7 inča razvijenim u saradnji sa Magneti Marelli.

Ali najvažnije vesti iz ponude za 2014. godinu je bez sumnje Fiat 500 Cult, nova verzija koja nudi ekskluzivan nivo stila, tehnološkog sadržaja i učinka najzahtevnijim i najstrastvenijim kupcima kultnog Fiata. Dostupna u konfiguraciji putničkog vozila i kabrioleta, nova vrhunska opcija predstavlja savršenu sintezu prepoznatljivog izgleda i inovacije koja, ponovo, ističe duh Fiata 500 koji postavlja trendove.

Stil

Ikona stila i zabave, Fiat 500 Cult dolazi u jednoj boja karoserije iz spektra, uključujući novu Lattementa Green, koja se slaže sa elegantnim krovom: čiji jedan deo čini fiksirano staklo a drugi sjajno crna farba. Rezultat je prefinjena kombinacija boja koja potvrđuje, ponovo, da za kultni Fiat boja nije samo pitanje estetike, već ključni deo filozofije proizvoda zasnovane na ličnosti, stilu i maksimalnom nivou personalizacije. Pored toga, nova boja Three-layer White biće dostupna za kabriolet verziju.Kupci mogu odabrati oklope za retrovizore vrata ili hromirane ili sjajno crne: nezavisno od izbora, završni efekat je savremena, moderna kombinacija zajedno sa bojom karoserije. Sve ovo je poboljšano elegantnim hromiranim detaljima za karakteristične prednje „zareze“ i dršku prtljažnika, pored sjajno crnog kućišta zadnjih svetala i novih 16-inčnih točkova od legure. Isti stil se može pronaći i unutra, gde se ističu nova kožna sedišta – izbor imeđu crne kože (umeci su crveni ili boje slonovače), smeđe kože ili crvene kože (oba sa umecima u boji slonovače) – koja čine privlačan spoj sa komandnom tablom koja je u istoj boji kao i karoserija. Novo tapaciranje je dizajnirano da ponudi najbolju ergonomiku, osiguravajući udobnost i izgled u jednom rešenju.

 

Novi TFT monitor od 7 inča

Uvek korak ispred konkurencije, nova Cult verzija Fiat 500 serije nudi inovativnu digitalnu instrument tablu razvijenu u saradnji sa Magneti Marelli kao deo standardne opreme, koji Fiat 500 MY 2014. nudi po prvi put u segmentu. Idealan spoj retro estetike i tehnološkog napretka, nova tabla ima TFT digitalni monitor od 7 inča koji nudi sve informacije koje su neophodne za vožnju i kontrolisanje kola. U više detalja, vozač može uvek da nadzire podatke sa merača brzine, obrtomera i višenameskog računara, koji se mogu pregledati odmah i istovremeno. Pored toga, centralni deo monitora – koji prikazuje ime automobila – može se menjati prema željama vozača, odabirom različitih podataka koje nudi višenamenski računar, kao što je pređena razdaljina, potrošnja goriva, opseg, itd. 

Zanimljiva osobina je integrisanje sa ispitanim i testiranim Blue&Me TomTom 2 LIVE navigacionim sistemom za pregled informacija o navigaciji na TFT monitoru od 7 inča Fiat 500 Cult i upravljanje funkcijama medija plejera, telefona i višenamenskog računara na istom ekranu. Informacije sa saobraćajne kamere i kamere za brzinu u realnom vremenu čine putovanje brzim i bezbednim. Tu je i velika vidljivost poruka upozorenja – kao što su otvorena vrata, temperatura, kao i pokazatelj brzine „GSI“, koji savetuje vozača da promeni brzinu prebacujući se na poseban simbol. Na kraju, opremljen sa TomTom satelitskim uređajem, TFT monitor od 7 inča u modelu Fiat 500 Cult prikazuje informacije o navigaciji. Pored toga, LCD ekran pokazuje i aktivacioni signal za Sport dugme za model motora 105 KS 0.9 TwinAir Turbo.

 

Verzije motora

Fiat 500 Cult označava i ličnost i zabavu za volanom, što se vidi iz širokog spektra verzija motora koji obuhvata 69 KS 1.2 i 85 KS TwinAir Turbo petrol motore (oba sa Dualogic robotizovanim menjačem) i novi 105 KS 0.9 TwinAir Turbo. Kupci mogu da odluče da opreme svoj automobil sa izvanrednim motorom 95 KS 1.3 MultiJet II turbodiesel. 

Među motorima koji pokazuju „velegradsku“ vokaciju automobila na najbolji način je bez sumnje novi 105 KS 0.9 TwinAir, nova jedinica snage iz porodice TwinAir koja kombinuje koncept smanjivanja veličine – smanjenje zapremine i težine – sa prefinjenim tehnologijama, kao što je turbopunjenje sa visoko efikasnim turbopunjačem, integrisanje izduvne grane u glavu cilindra i potpuno novi MultiAri 2 usisni ventil kontrolnog sistema.U kombinaciji sa ručnim menjačem sa šest brzina, novi 0.9 TwinAir motor pruža 105 KS na 5.500 obrtaja po minutu sa maksimalnim obrtnim momentum od 145 Nm na 2 000 obrtaja po minutu. Ovo predstavlja izvor Fiat 500 105 KS 0.9 TwinAir učinka: 188 km/h maksimalna brzina i od 0 do 100 km/h za samo 10 sekundi. Sve u svetlu potrošnje i emisije koji su među najnižim u segmentu: u kombinovanom ciklusu, 4,2 litra benzina na svakih 100 km i 99 g/km CO2. U više detalja, zahvaljujući svom jedinstvenom profilu usisnog ventila, druga generacija MultiAir dodatno optimizuje termodinamičku efikasnost motora modulacijom količine izduvnog gasa koji kruži u komori za sagorevanje (unutrašnji EGR).

Izduvna grana u glavi cilindra, s druge strane, smanjuje temperaturu izduvnih gasova, koji su direktno ohlađeni sistemom za hlađenje motora. Sve ovo doprinosi smanjenju potrošnje goriva, posebno u najzahtevnijim uslovima. Pored toga, nešto od toplote izduvnih gasova, koja bi se inače tročila i rasipala u sredinu, može da se iskoristi za zagrevanje motora. Na ovaj način, toplotno rasipanje je smanjeno i vreme tokom kojeg motor radi na oprimalnoj temperaturi povećano. Ovo za rezultat ima veoma povoljnu potrošnju goriva i emisiju CO2 u ciklusu. Kao i na prethodnim Turbo TwinAir primenama, ECO način rada pri startovanju je takođe dostupan za Fiat 500. Maksimalni obrtni momenat koji se postiže u ovom stanju je ograničen na 120 Nm a snaga na 98 KS, dozvoljavajući tako motoru da funkcioniše u radnom opsegu gde je efikasnost maksimalna, i stoga potrošnja manja. Pored toga, model dolazi sa Start&Stop sistemom kao standardnim delom opreme. Konačno, treba zapamtiti da je TwinAir motor izazvao uvažavanje opšte javnosti i najvažnijih međunarodnih žirija u veoma kratkom periodu. Dovoljno je reći da je odmah po debitovanju trijumfovao na „Nagradama za međunardoni motor godine 2011. godine“, osvojivši 4 nagrade: jednu za kategoriju zapremine (ispod 1.000 cm3), „Najbolji novi motor 2011. godine“, „Najbolji ekološki motor 2011. godine“ i nagradu „Međunarodni motor 2011. godine“ koja je najprestižnija na takmičenju. 

Prošle godine ova serija nagrada obogaćena je sa titulom „Najbolji ekološki motor 2013. godine“, dodeljenoj 0.9 TwinAir Turbo dual-fuel motoru koji radi na metan. Treba dodati  da je Fiat 500 sa motorom sa 85 KS TwinAir, sistemom Start&Stop, menjačem Dualogic priznat kao automobil na benzin sa najmanjom emisijom ugljen dioksida prošle godine: samo 90 g/km CO2 (izvor: „Guida al Risparmio di carburante 2013.“ (Vodič za uštedu goriva) koje je izdalo Ministarstvo za životnu sredinu, infrastrukturu i transport i Ministarstvo za ekonomski razvoj). 

 

Oprema

Verzija Cult, modela Ford 500 osigurava vrednu opremu, što se vidi u važnom sadržaju koji je deo standardne opreme: instrument tabla sa monitorom od 7 inča, automatska kontrola klime, zadnji senzori za parkiranje, fiksirano krovno staklo sa zasenčenjem, kožni volan sa Blue&Me™ kontrolama i Dualdrive električni motor za servo upravljanje. Ponovo kao deo standardne opreme su podeljena (50/50) zadnja sedišta sa osloncem za glavu čija visina može da se podešava, CD/MP3 radio i Blue&MeTM hands-free sistem sa Bluetooth tehnologiju (prepoznavanje glasa, kontrole na volanu, digitalni plejer audio fajlova sa USB ulazom). 

Fiat 500 Cult ne trpi rivale ni na polju bezbednosti. To se vidi u ABS+ESD, vazdušnim jastucima za vozača i putnika sa sistemom u dve faze, bočni jastuci, jastuci na prozorima, jastuci za kolena, dodaci Isofix, svetla za dnevnu vožnju (DLR) i sistem ESP zajedno sa ASR/MSR, HBA i Hill Holder.

 

Ekskluzivni Mopar® proizvodi

Pretvorite svoj automobil u jedinstven i lični objekat. Ovo je cilj ogromne, artikulisane ponude dodataka i usluga posvećenih porodici 500 koje je osmislio Mopar®, referentni brend Fiat-Chrysler za usluge, brigu o kupcima, originalne rezervne delove i dodatke u Evropi, Bliskom istoku i Africi (EMEA). Pored ponude od više od 450,000 originalnih rezervnih delova, Mopar nudi kupcima grupe, u preko 130 zemalja, i katalog koji obuhvata skoro 25,000 visoko kvalitetnih dodataka. Ovo obuhvata i proizvode dizajnirane specijalno za novi Fiat 500 Cult, kao što je elegantni „hromirani komplet“ koji uključuje ukrase za haubu u obliku kapljica, A-šipku na prednjem braniku, oklope za retrovizore na vratima i poklopce za ventile na gumama. Ideje za prilagođavanje uključuje značku „italijanska zastava“ ispod retrovizora na vratima, korice za ključeve u više boja, zgodne orginalne podne prostirke sa ivicama u boji slonovače, minijaturnu italijansku zastavu i logo „500“. Ovo su originalni artikli koji se savršeno uklapaju sa tehničkim i stilskim osobinama Fiat 500 Cult, za potpuno prilagođavanje. 

Pored toga, Mopar proizvodi su jedinstveni zato što su razvijeni u saradnji sa timom koji je radio dizajn vozila, direktna veza koja osigurava vrhunski kvalitet i veoma izdržljive postprodajne proizvode koji se savršeno uklapaju sa kolima. Ono što je takođe dostupno porodici 500, „Mopar® Vehicle Protection“ nudi jedine ugovore za servisiranje koje garantuje Grupa. Sa „Mopar Vehicle Protection“ održavanjem i planom koji obuhvata mehaniku, kupci mogu da se oslone na tehničku pomoć dostupnu širom evropske mreže ovlašćenih Fiat prodavaca i radionica. Održavanje i popravku vrše tehničari koje je obučio proizvođač uz upotrebu originalnih delova posebno dizajniranih za svako vozilo. 2013. godine više od 63,000 kupaca porodice 500 kupili su plan „Mopar Vehicle Protection“ – brojke prosto same govore.

I to nije sve: kupci mogu da uživaju u ponudi usluga u okviru brige o kupcima, koje uključuju aplikaciju „Ciao Fiat Mobile“, koja je besplatna i dostupna na pet jezika za iPhone i Android, i koja pruža korisne informacije i pomoć jednostavno i brzo. Nova Korisnička sveska (LUM) takođe je dostupna u digitalnoj formi putem potpuno nove palikacije „LUM 500 Mobile“, a postoji i Twitter kanal na kom se može kontaktirati centar za brigu o kupcima.  

FIAT

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group