Regularni Macan modeli od sledećeg jula ipak nestaju iz Evrope

Porsche je nameravao da produži životni ciklus trenutnoj generaciji Macan modela sa motorima unutrašnjeg sagorevanja, nudeći ga uporedo sa predstojećim električnim izdanjima u sledećih nekoliko godina...

Na žalost kupaca, ovo više neće biti moguće u Evropskoj Uniji, jer je nemački proizvođač primoran da prekine proizvodnju svog SUV ICE modela sledeće godine zbog novih regulatornih normi vezanih za sajber bezbednost.

Prva generacija Porsche Macan modela predstavljena je 2014. godine i uprkos tome što je dobila dva uzastopna osveženja, 2019. i 2021. godine, ova linija ipak ne podleže striktnim EU regulacijama po pitanju sajber bezbednosti, koje će stupiti na snagu sledećeg jula.

Deceniju star luksuzni, kompaktni SUV, koji je i dalje najbolje prodavani model kompanije Porsche na starom kontinentu ove godine, razvijen je pre nego što su se ovi pravilnici pojavili, postajući finansijski nepraktičan kako bi ga nemački proizvođač sada prilagodio.

Portparol brenda potvrdio je ovu vest magazinu Automobilwoche, ističući da će Macan prestati da se prodaje na našem kontinentu na proleće sledeće godine. Portparol je takođe objasnio da su ažuriranja potrebna kako bi se ovaj SUV povinovao novim standardima i pravilnicima izuzetno kompleksna i skupa.

Cilj Evropske Unije sa novim pravilnikom o sajber bezbednosti jeste zaštita elektronske arhitekture vozila od potencijalnih hakerskih napada. Ostali modeli iz VW Grupacije koji su finansijski neisplativi za kreiranje ovih promena jesu VW e-Up, Audi TT i Audi R8, koji su već izbačeni iz njihovih ponuda, zajedno sa VW Transporter T6.1 linijom, koju će uskoro zameniti laki komercijalni modeli, kreirani na bazi Ford Transit linije.

Uprkos ovom prekidu proizvodnje u EU, Porsche će nastaviti da nudi Macan modele sa motorima unutrašnjeg sagorevanja u drugim delovima sveta, makar do 2026. godine, kada će se i o njihovoj sudbini odlučivati. Proizvodnja ove SUV linije nastaviće se u Lajpcigu, odakle će uskoro izlaziti i njena električna varijanta, čija je proizvodnja zakazana za sledeću godinu.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group