Citroen proslavlja rođendan svoje legendarne linije

Više slika

Više slika

Citroen 2CV model se ne nalazi u proizvodnji više od trideset godina, ali je i dalje jedan od najprepoznatljivijih automobila svih vremena, dok ove godine legendarna linija proslavlja svoj 75 rođendan...

Da nije izbio Drugi svetski rat, kompanija Citroern bi ovaj veliki jubilej već proslavila nekoliko godina ranije. Francuski proizvođač pokrenuo projekat ovog modela sredinom tridesetih, predstavljajući finalni proizvod na pariskom sajmu automobila 1939. godine. Međutim, u tom periodu, ovaj model je svima delovao prilično nezavršeno i ponajmanje kao ozbiljno vozilo.

Nakon što se haos nastao drugim velikim ratom polako i prividno počeo smirivati, 2CV je konačno ugledao svetlost dana na istom događaju oktobra meseca 1948. godine. Ispod haube ovog automobila nalazio se ravni, vazduhom hlađeni dvocilindraš sa 375 kubika, dobar za devet konjskih snaga i maksimalno ubrzanje od moćnih 50 km/h, što danas zvuči još smešnije nego onomad, ali su porodice sa niskim primanjima u Francuskoj ipak imale mogućnost da ostvare svoj san o posedovanju automobila.

Iako nije bio brz ni u jednom smislu, 2CV model je bio više nego koristan zbog svog pametnog dizajna i karakteristika kao što su klupe koje se mogu ukloniti. Zahtevi kupaca bili su veći od proizvodne skale ovih modela, tako da je vreme isporuke od nekoliko godina za novi Ferrari zapravo smešno, jer je Citroen tada izjavio da će kupci morati da čekaju na svoje modele i do 1950. godine.

Naravno, 2CV linija je evoluirala tokom godina, dobijajući pomalo na snazi i komforu, istovremeno ostajući spora i bazna u okviru svoje ponude. Tu je takođe bilo i veoma popularno 2CV kombi izdanje Sahara, sa dva motora, ali pre nego što se neupućeni iznenade, ovaj duo je imao po čitavih dvanaest konja na radilicama. Pored toga, kompanija Citroen je koristila istu platformu kako bi kreirala Mehari model za plažu, Bijou kupe i mnogo modernije, daleko civilizovanije varijante kao što su Ami i Dyane hečbekovi. Međutim, fabrički 2CV sedan nadživeo je sve pomenute serije, tako da je svoju proizvodnju konačno završio 1990. godine sa 5,1 milion prodatih jedinica.

U okviru proslave rođendana svoje slavne linije, kompanija Citroen je proizvela osam portreta voljenih 2CV modela, uključujući i 2CV A automobil, jedan od 250 prototipova kreiranih tokom 1939. godine za sajam automobila, 1950 2CV A Berline jedinicu koja je identična onoj predstavljenoj 1948. godine i jednu reinterpretaciju Sahara kombija duple motorne postavke. Francuski brend se takođe priprema da predstavi i veliku postavku od 75 različitih 2CV modela tokom Conservatoire Citroën događaja, koji će se održati 7.oktobra, tačno sedamdeset i pet godina od zvaničnog debija linije.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group