Pionir kompanije Nissan koga pokreće etanol

Više slika

Više slika

Kompanija Nissan po prvi put svetu otkriva prototip gorivnih ćelija sa čvrstim oksidima.

Nissan je kreirao prvo vozilo koje pokreću gorivne ćelije sa čvrstim oksidom, specijalno kreirano za olimpijske igre u Riu, koje ova kompanija sponzoriše.

Veoma napredni prototip nazvan the e-Bio Fuel-Cell, predstavlja poslednji poslednju stepenicu kompanije Nissan u razvoju novih i inovativnih vozila nulte emisije gasova i obećava izuzetno dugačku pređenu kilometražu upotrebom različitih godina, uključujuću etanol i prirodan gas.

Kada radi na stoprocentnom etanolu, Nissan e-Bio Fuel-Cell prototip može prevaliti oko 600 kilometara sa jednim punjenjem zahvaljujući svojim pakovanjima baterija od 24 kWh. Dok se testiranje automobila nastavlja po Brazilu, poboljšanja koja se načine tom prilikom mogu još povećati ovu cifru pređene razdaljine.

Njegova vožnja na čistom etanolu ili vodi pomešanoj sa etanolom, poseduje emisije čiste kao zemljina atmosfera. Ovakvo vozilo se može pokazati kao izuzetno popularno u zemljama širom Severne i Južne Amerike, gde su lako dostupna bioetanol goriva dobijena iz šećerne trske i kukuruza.

Za razliku od električnih vozila, ovaj automobil ne mora da se oslanja na stanice za dopunjavanje i može biti tankan gorivom iz maloprodajnih objekata. Prilikom predstavljanja ovog automobila, izvršni direktor kompanije Nisan, Karlos Goson je izjavio:

"Ćelije na biogorivo nude ekološki ispravan transport i kreiraju šansu za regionalnu energetsku proizvodnju, što svakako podržava i pospešuje već postojeću infrastrukturu. U budućnosti će e-Bio Fuel-Cell postati još prilagođenije korisnicima. Voda pomešana sa etanolom je mnogo lakša i bezbednija za korišćenje od većine drugih goriva. Bez ikakve potrebe za gradnjom nove infrastrukture, ovaj vid napajanja motora poseduje veliki potencijal za rast na automobilskom tržištu."

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group