2015 Chevrolet Corvette

Sa svojim unapređenim automatskim menjačem i izmenjenim ležajevima, 2015 Chevrolet Corvetta ostaje broj jedan na tržištu po pitanju odnosa cene i performansi...

 

Šta je novo za 2015. godinu?

2015 Chevrolet Corvetta dobija novi osam stepeni automatski menjač (koji menja prošlogodišnji šestostepeni automatski menjač), unapređenu OneStar funkcionalnost sa 4G LTE konekcijom za podatke, WI-FI konekciju i kameru koja može da snima putovanja, što je novo za ovaj automobi. Da li smo propustili nešto? Da, tu je novi Z06 model sa 650 ks koji će debitovati krajem ove godine.

Trenutna generacija Chevrolet Corvette modela ne predstavlja automobil koji je žudio za promenama.  Kada se redizajnirani C7 model pojavio, mi smo mislili da je to ,,najkompletniji automobil", sa snagom koju je ,,Chevrolet sakrio ispod haube". Međutim, grupa ovog automobila je bogatija za još jednog člana, odnosno za Z06 model poslednje generacije, i mi se bojimo da nam ponestaje analogija. Ako je osnovni V8 motor koji proizvodi 455 ks raketa, onda vas V8 motor iz Z06 modela može odvesti u svemir. Takođe, cena za 2015 Chevrolet Corvettu je mnogo manja u odnosu na osnovni model Porschea 911, a to znači da ona prevazilazi svaki drugi automobil na tržištu.

Iako smo na neki način smanjili broj rivala ovog automobila, teško je pokazati prstom na sportski automobil kojeg bi bilo fer uporediti sa Corvettom. Pomenuti Porsche 911 ima bolju preglednost (zahvaljujući svojim malim sedištima pozadi) i pojačan osećaj celokupnog dizajna, ali njega plaćate više više a dobijate manje. Isto se može reći i za 2015 BMW M4, međutim, on nije mnogo zabavan za vožnju i njegova cena, uključujući i dodatke, ulazi duboko u teritoriju Z06 modela. 2015 Mercedes- Benz C63 AMG je na svojoj završnoj turneji sa svojim 6.2l V8 motorom, a važno je istaći da njegov izgled ne privlači mnogo pažnje kao Chevrolet Corvetta. Što se tiče 2015 Dodge Vipera i Nissana GTR, oni koštaju više a daju manje u odnosu na Z06 model. 2015 Chevrolet Corvetta je prilika koju ne smete da propustite ako imate dovoljno novca za kupovinu automobila ovog tipa.

Corvetta Stingray i Stingray Z51 je opremljena sa 6.2l V8 motorom koji šalje snagu na zadnje točkove. On proizvodi 455 ks i 623 Nm obrtnog momenta, ali se ta snaga može povećati na 460 ks i 630 Nm obrtnog momenta modifikovnjem izduvnog sistema. Sedam stepeni manuelni menjač je standardan, dok se osam stepeni automatski menjač naručuje posebno, i oba imaju sistem koji im omogućava bolje startovanje.

Potrošnja ovog automobila iznosi 11l na 100 kilometara. Takođe, Z51 Stingray model od 0 do 100 km/h ubrzava za 4.1 sekundu, dok Z06 model ubrzava za tačno 3 sekunde i prelazi četvrt milje za 11 sekundi.

Kada je u pitanju bezbednost, 2015 Chevrolet Corvetta dolazi sa ABS-om, kontrolom proklizavanja i stabilnosti, vazdušnim jastucima sa strane i kamerom pozadi. Pored toga, standardan je i OneStar, a to uključuje automatsko obaveštenje pre sudara, asistenta na putu, bežično otključavanje automobila i asistenciju prilikom krađe.

Dizajn i kvalitet enteriera je uvek bio mana Chevrolet Corvetti, međutim, nije više. Sa C7 modelom, Chevrolet je pokazao da je uložio mnogo truda u unapređivanju enterijera. Kokpit je sada više u centru, sa oštrijom centralnom konzolom koja podseća na borbeni avion. Materijali su, uglavnom, dobrog kvaliteta, iako klimavo dugme za  paljenje dozvoljava da Porsche 911 i Cyman/Boxster i dalje bude lider po pitanju enterijera. Volimo sedišta, jer obezbeđuju dobru podršku tokom vožnje. Sportska sedišta su još i bolja.

V8 motor bez turbo punjača je toliko moćan i fleksibilan da predstavlja motor iz snova. Obrtni momenat je raskošan i, kada pritisnete pedalu gasa, kazaljka će se naći na crvenoj liniji brzinom svetlosti. Visoke performanse su uparene sa prelepim zvukom koji proizvodi izduvni sistem, i savetujemo vas da uzmete duple izduvne grane. Ovaj motor nema svojih slabosti, a osam stepeni automatski menjač samo povećava njegov učinak, jer toliko brzo ubrzava da se kroz zupčanike to ubrzavanje oseća kao jedan talas. Svaka Corvetta Stingray je uzbududljiva i verodostojna mašina.

A. D.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group