2015 Audi S3

Audi S3 je od svog brata S4 nasledio prelep izgled, ali ne i brzinu...


Evo jednog pitanja za Audi: Zašto bi neko kupio S4? Audi S3 je jeftiniji, brži (4.4 sekunde od 0 do 100 km/h) i za neke je i čak i lepši. Naravno, ima par cilindara manje od svog većeg brata i manje sofisticirani pogon na četiri točka, ali ovo je 2014. godina i stvari počinju da se smanjuju. Svi znate ono osnovno: Audi S3 je unapređena verzija Audja A3 limuzine i deli platformu sa Golfom. To znači da ima 292 ks kao i Golf R. Iako u Evropi možete dobiti modele sa troje i petoro vrata, jedino će limuzine preći Atlantik. Takođe, Evropljani se trude da sačuvaju manuelni menjač, dok će modeli koji su namenjeni za tržište Sjedinjenih Američkih Država biti opremljeni sa automatskim menjačem.

Izgled je tipični Audijev. Pored toga što je 10 cm kraći, ovaj automobil dosta liči na Audi S4, pa može da se lažno ,,predstavlja". Sa velikim body kitom, duplim izduvnim granama i srebrnim retrovizorima koji su standardni za RS i S modele, ovo je jedna slatka mala stvar koja je mnogo suptilnija od Mercedesa CLA45 AMG. Kabina je lepa i dobro opremljena, ali centralna tabla podseća na one iz 80- ih godina. Motor je pravo remek- delo. Zvuči dobro, a kada pritisnete pedalu gasa dobićete neverovatan odgovor od motora, a  zvuk motora se prenosi preko zvučnika koji se nalazi unutar kabine. 

Menjač je toliko dobar da ga nećete primetiti. Audi S3 je mnogo brži kada se brzine menjanju sa pedala iza volana koje su deo automatskog menjača, odnosno daju automobilu mnogo agresivniji karakter. Bilo mu je potrebno 10 sekundi za ubrzanje od od 0 do 160 km/h, dok je Audiju S4 bilo potrebno 12 sekundi, što je za bilo koju limuzinu to je veoma dobar rezultat. Nažalost, volan nije toliko dobar i ima svoje dve ličnosti. Naime, ako odabere konfornu vožnju, volan podseća na stare Cadillac-ove volane koji su bili lagani, ali ako odaberete dinamičnu vožnju volan će biti krut i neće slati previše povratnih informacija.

Audi S3 nije prava zamena za S4, prvenstveno zbog većeg broja cilindara koji ima S4 . Audi je, kao i njegova mala braća, su prava mala kopilad, i zbog toga ih obožavamo.

A. D. 

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group