Valentino Rosi testira novi Ferrari 488 Pista

Valentino Rosi definitivno zna ponešto o brzoj vožnji...

Ovaj čovek je osvojio sedam svetskih šampionata i više trka od bilo kog drugog vozača u istoriji grand prix moto trka. Međutim, sve to dolazi na dva točka.

Jedan od najboljih vozača motocikala na svetu, poznat je takođe i po ispadima kada svoje ručke i nožice zameni za „okrugli“ upravljač i pedale za promenu brzina, istina, samo ponekada. Poslednji model u kome je Rosi uživao bio je potpuno novi 488 Pista.

Poslednji osmocilindrični superautomobil iz Maranela, debitovao je pre nešto manje od mesec dana u Ženevi, a zvanično predstavlja evoluciju 488 GTB automobila. V8 motor poseduje dva turbo punjenja i 3,9 litara zapremine, a tjuniran je kako bi točkovima isporučivao 710 ks i 770 Nm obrtnog momenta. Sa nešto više sile potiska, manjom kilažom i usavršavanjem gotovo svih njegovih komponenti, ovaj model može da dostigne stotku iz mesta za svega 2,85 sekundi, pre nego što ubrza do maksimalnih 340 km/h.

Kako bismo citirali italijanskog motociklističkog maga, „ovo je jedna veoma opasna mašina“, a upravo je tako „doktor“ objasnio onda kada je prvi put seo za volan, tada još kamufliranog Pista automobila u prototip verziji i provozao ga po Fiorano test stazi zemljačkog mu brenda. Kompanija Ferrari nedavno je izbacila ovaj snimak, a sada možemo i mi uživati u njemu zajedno sa Rosijem.

Doduše, ovo nije prvi put da se Valentino Rosi nađe u ulozi Ferrari test vozača. On je pre Pista automobila nekoliko puta testirao F1 bolide ekipe Scuderia, pa je čak razmatrao da se iz jednog trkačkog prvenstva preseli u drugi.

Da je legendarni Italijan tako postupio, pružila bi mu se šansa da krene stopama Džona Surtesa i dokaže da je podjednako dobar na dva i četiri točka. Sa druge strane, veteran je sa svojih 39 godina bacio sveže mastilo na ugovor sa ekipom Yamaha, tako da je ovakav potez do kraja njegove trkačke karijere potpuno neverovatan.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2020. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group