Toyota Land Cruiser sa 2.000 ks

Kompanija Toyota je specijalno za SEMA događaj kreirala svoj legendarni model Land Cruiser, koji za razliku od svojih prethodnika poseduje nešto drugačiji stil...

Toyota Land Cruiser je neverovatno vozilo, ali nije toliko kako bi se za njim okretale glave na ulici. Ukoliko ste spremni, i možete, naravno, da potrošite preko 85.000 € na automobil, možda tražite nešto što nikako nije za zanemarivanje i zaslužuje daleko više pažnje no što je dobija, ali je u isto vreme donekle i dosadna pojava, a to je upravo Land Cruiser.

SEMA je tip automobilskog vašarišta gde proizvođači mogu kompletno prevazići granice onoga što se smatra široko rasprostranjenim i prihvatljivim za ljude na komercijalnom potrošačkom tržištu. Upravo zbog toga je kompanija Toyota stvorila nešto što je nazvala Land Speed Cruiser, automobil koji poseduje malenih 2.000 konjskih snaga - da, odlično ste pročitali, nisu kubni centimetri u pitanju - i sumanutu maksimalnu brzinu od 355 km/h.

Ali, nemojte da vas zavaraju njegovo uvreženo poreklo, istorija i namena, jer ovaj metak nije napravljen za bilo kakvu vožnju van ulica, po kamenim kosinama, preko reka i potoka, i bilo bi veoma lepo kada bi mu dozvolili da izađe na obične puteve. Land SPEED Cruiser je prekomponovani terenac, koji i dalje u sebe pakuje originalni 3UR-FE motor zapremine 5,7 litara i V ventilčića. Toyota je na ovaj surovi agregat dodala samo još dva turbo punjača veličine odbojkaške lopte i marke Garrett, kako bi mašina mogla lakše da dosegne konačnih i planiranih 2.000 konja.

Land Speed Cruiser je opremljen trkačkom opremom i sigurnosnim kavezom, tako da bez preterivanja možemo reći da je izgubio sve svoje terenske funkcionalnosti. I ne, Toyota definitivno neće staviti ovu stvar u proizvodnju, ali je ovaj automobil veoma interesantan uvid u ono što japanski gigant može biti onda kada odluči da bude zanimljiv, i pomalo lud, ali u najpozitivnijem smislu. Ovo jeste kompanija koja nam je pružila uzbuđenja poput modela Camry i Prius, s tim što Land Speed Cruiser pokazuje da je u brendu ostalo još nešto od tog njegovog starog i zabavnog duha.

N.Đ.

  • Ključne reči:

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group