Najbolji NSX Type R na svetu pripada kompaniji Honda


Originalni model Honda NSX-R, takođe poznat i kao Type R, predstavljao je prvi automobil japanskog proizvođača koji je brendirao čitavu svoju liniju davne 1992. godine...

Njegova druga reinterpretacija došla je početkom novog milenijuma, a mnogi ljubitelji modela sa japanskog tržišta i ultimativnih Honda automobila, smatraju stare varijante, ne samo boljim i zanimljivijim za vožnju, već i ređim.

Savršeni primerak koji vidite u galeriji pripada kolekcionarskoj dvorani kompanije Honda, muzeju koji uključuje preko 300 restauriranih automobila, motocikala, moćnih proizvoda i trkačkih modela, smeštenom u Motegi.

U poređenju sa regularnim NSX modelom, japanska varijanta druge generacije NSX-R linije bila je podvrgnuta značajnoj dijeti, dobivši karbonsku haubu, zadnje krilo od ugljeničnih vlakana, karbonsko/kevlerske kadice, opremljene ultralaganim vlaknima i kabinu koja je praktično, potpuno ogoljena od zvučne izolacije.

Centralno zaključavanje i servo volan takođe su odstranjeni kako bi došlo do ultimativnog smanjenja kilaže, točkovi automobila su ojačani, akumulator je manji, zadnje staklo je zatamnjeno, a ova lista se nastavlja u nedogled. Težina ovog modela stoji na 1.270 kg što je za oko sto kilograma manje od regularnog NSX.

Vešanje je dobilo masivno redizajnirane amortizere i opruge, tvrđe šolje i tanje cevi zaštitnog kaveza. 3,2 litra veliki V6 motor proizvodi istih 276 ks kao i fabričke varijante, ali svaka NSX-R jedinica ručno je sastavljana i obeležena, što je rezultiralo značajnim redukovanjima gubitaka snage. Uparen sa šestostepenim manualnim menjačem, koji nudi, verovatno najbolji osećaj u automoto univerzumu, zajedno sa svojim zdepastom titanijumskom polugom, omogućuje svim vozačima promenu stepena prenosa neverovatnom brzinom i preciznošću.

Ova Honda završava sprint do stotke iz mesta za 4,4 sekunde, dok je maksimalna brzina NSX-R modela podignuta na 270+ km/h zbog kraćeg prenosa. Sve prethodno navedeno predstavlja glavne sastojke onoga od čega su legende japanskog tržišta sačinjene.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group