Moderni bolidi Formule 1 na 200 godina starim alpskim putevima

Automobili Formula 1 šampionata kreirani su za uglačane i ravne staze ili nešto slično Monaku, gde se trke održavaju u zatvorenim uličnim uslovima, ali to je sve…

Sa svim ovi na umu ne možemo zamisliti neke od najpopularnijih proizvođača kako svoje modele puštaju na različite terene, od kojih su neki jako komplikovani, posebno za toliko niska vozila ispod kojih se i muva jedva provlači. Ili ipak možemo?

Do sada smo viđali bolide Formula 1 takmičenja na snegu sa lancima i izvanrednim performansama, ali zbog svega navedenog ovaj snimak ipak predstavlja najveću atrakciju do sada. Ono što poslednju akciju čini toliko neobičnom jeste činjenica da je u jednom delu svoje ulične predstave, kompanija Red Bull svojih pet F1 automobila usmerila starim i neravnim putem starim dvesta godina.

Poznati put Tremolastrase, kaldrmasti planinski put koji proseca švajcarske Alpe, kreiran je početkom 19. veka, na drevnoj ruti koju su nekada davno koristili Rimljani. Da, dobro ste čuli, Rimljani. Ovaj put krivuda kroz planine u dužini od preko deset kilometara, dok se pojedini segmenti rute penju do 2.100 metara.

Kako bi izveli ovaj zadatak, čelnici brenda Red Bull pozvali su Sebastijana Buemija, švedskog vozača koji je vozio za ekipu Scuderia Toro Rosso u zezonama 2009-2011, a sada povremeno radi kao test vozač Red Bull Racing tima, a istovremeno je nastavio karijeru kao takmičar FIA World Endurance Championship događaja, u automobilima kompanije Toyota, ali je istovremeno dodao i nekoliko Formula E titula sa Renault modelima.

Ovaj čovek je predstavljao um iza RB8 vozila, dizajniranog od strane Andrijana Neveja, u kome je Sebastijan Fetel osvojio šampionat 2012. godine, dok su turbo motori bili zabranjeni, V8 jedinice bile jedini izbor, a hibridne asistencije predstavljale san u razvoju.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group