Moćni Land Rover Discovery vuče 110 tona australijskim putevima

Više slika

Više slika

Ulični vozovi koji poseduju do četiri prikolice predstavljaju najpoznatiji transportni sistem regionalnih linija u Australiji...

Ovakve kompozicije mogu transportovati gorivo, minerale ili životinje između udaljenih ruralnih zajednica ove velike države. Striktne regulacione norme u ograničavanju dužine ovih drumskih vozova na 53,5 metara, zahtevale su da Land Rover dobije posebne dozvole kako bi vukao nekoliko komponenti od 110 tona i uspeo da preuzme hidraulični kočioni sistem svih pratećih prikolica.

Kada je Land Rover prvi put dobio mogućnost da izvrši ovaj neverovatni zadatak, niko nije mislio da će zaista i uspeti, tako da je veoma interesantno videti kako je standardan Disovery model uspeo da vuče 110 tona težak ulični voz. Lakoća prenosa menja se pod količinom tereta i to u velikoj meri. Ovi vozovi predstavljaju najefikasniju formu ulične kompozicije na planeti, a Discovery je ovo iskoristio za svoju promociju na najbolji mogući način.

Ekstremni test izveden je upotrebom Discovery Td6 i predstavlja poslednju impresivnu demonstranciju sile kompletirane od strane ove linije. Tokom svog lansiranja 1989. godine, originalni Discovery je korišćen za povlačenje vozova, dok je prošle godine Discovery Sport premium kompakt SUV ponovio postupak svog dalekog rođaka.

Tegljačke sposobnosti su uvek bile veoma važan deo DNK linije Discovery, dok sirova težina uličnog voza predstavlja samo pola priče u ovom slučaju. Vuča kompozicije od sedam prikolica, sa otporom koji stvaraju tolike osovine u redu, predstavlja veliki uspeh. Svako ko je duboko verovao, bio je veoma lepo obradovan vozilom koje je na kraju bez većih problema uspelo da dostigne prosečnu brzinu od 44 km/h tokom čitave rute u dužini od 16 km.

Discovery je koristio standardnu osmostepenu automatsku transmisiju i sistem pogona na četiri točka koje je povezao uličnim vozom upotrebom dodatne opreme za vuču koju je obezbedila britanska kompanija. Voz je nosio dodatnih 10 tona balasta, kako bi dostigao magičnu cifru od 110 tona. Sa 600 Nm obrtnog momenta ovaj Td6 model je itekako osposobljen za pokretanje teškog tereta.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group