Kako je Corvette ZR1 ubio Dodge Demon na 400 metara


Kada je Dodge predstavio svoj Challenger SRT Demon prošle godine, kompanija je ciljala ka stvaranju najbržeg proizvodnog automobila na pravoj liniji...

Ovom titulom se moćni Demon okitio, ali je njegova kompanija takođe obećala da će njen model biti apsolutno dominantan u trkama ubrzanja.

Iako je ova linija zaista brza, jedan vlasnik Demon modela naučio je na teži način kako ne treba uvek biti potpuno ubeđen u moć svog automobila, koji je nedavno potučen od Corvette ZR1 na poznatoj Richmond Dragway stazi.

Sudeći prema očevicima, ZR1 je u kompletno fabričkom izdanju, osim činjenice da je posedovao adekvatne trkačke pneumatike. Malo toga poznato je u vezi sa modelom Demon, tako da nije potpuno jasno da li je on bio pravilno opremljen za trku, prema instrukcijama Dodge.

Ukoliko jeste, onda bi trebao da bude kvalitetan protivnik sa svojim 6,2 litara velikim supercharger V8 motorom, koji razvija 840 ks i 1.044 Nm obrtnog momenta. U ovoj konfiguraciji, Demon ubrzava do stotke za 2,3 sekunde i može da pređe 400 metara pri prosečnoj brzini od 225 km/h.

Čak i da se ovaj model nije trkao na gorivu ili nije bio opremljen Direct Connection Controller sistemom, on i dalje poseduje mašinu visokih performansi koja u tom slučaju razvija 808 ks i 972 Nm obrtnog momenta.

Corvette ZR1 nikako nije mala maca, jer njegov supercharger V8 motor motor zapremine 6,2 litara poseduje 755 ks i 696 Nm obrtnog momenta. Ovo je, po svemu sudeći, dovoljno kako bi automobil ubrzao iz mesta do stotke za 2,85 sekundi i prešao 400 metara za 10,6 sekundi pri brzini od 215 km/h.

Ukoliko bi oba modela bila u mogućnosti da dostignu svoja vremena, Demon bi trebalo da pobedi u ovoj trci, jer je na 400 metara brži od ZR1 za 0,95 sekundi, dok takođe, razvija 9 km/h više. Očigledno, u ovom slučaju se to nije dogodilo, jer je Dodge izgubio sa finom razlikom, a nama ostaje da se pitamo da li su pravi pneumatici zaista napravili toliku razliku.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group