Jedan od najređih BMW modela bio je trkačka sprava vredna Betmena

U poslednjoj epizodi svoje ture kroz arhivu, kompanija BMW Group Classic predstavila je legendarnu mašinu 3.0 CSL...

Poznat kao Batmobile zahvaljujući svom masivnom zadnjem krilu, ovaj trkački automobil koji vidimo u snimku koji sledi nakon tečsta zapravo predstavlja reprodukciju.

Izgrađen u ovom veku, automobil je dizajniran kako bi bio predstavljan na sajmovima automobila i događajima vezanim za retro modele, bez rizika za oštećivanjem istoriski važnog muzejskog eksponata koga predstavlja. Kao što su tvorci ovog videa istakli, jedini način za razlikovanje ova dva modela jeste kuka za vuču na prednjoj strani, ali je to gotovo nemoguće učiniti na prvi pogled.

Originalni 3.0 CSL dizajniran je kako bi se trkao ranih sedamdesetih godina, sa homologacijskim pravilima koja su zahtevala 1.000 jedinica kreiranih za ulično korišćenje, dok je BMW kreirao ukupno 1.265 modela ukupno. Svi modeli koji su preživeli sa L slovom u svom imenu, predstavljali su ekstremno lake jedinice. Za kreiranje ovih trkačkih automobila korišćena je aluminijumska hauba, poklopac gepeka i vrata od istog materijala, dok su takođe bili oslobođeni i bočnih stakala u korist meti metakrilat materijala.

Rani 3.0 CSL modeli takođe su se razlikovali od svojih rođaka upotrebom trolitarskih motora. Kako je vreme prolazilo, ova mašina je porasla 1973. godine na 3,2 litra, u modelu koji je predstavljen sa 203 ks i 286 Nm obrtnog momenta.

Ova mašina može biti izdvojena iz čitave linije zahvaljujući svom posebnom Batmobile aero paketu okarakterisanom velikim zadnjim krilom, u poređenju sa malim repnim spojlerom koji su ostale jedinice dobile. Sudeći prema videu, svega 167 komada je kreirano ikada, sa svega 57 koji su dobili ovo vleiko krilo sa trećim vertikalnim delom u sredini, što ih je dodatno izdvojilo od ostatka 3.0 CSL serije.

Ovaj automobil je takođe prvi koji je posedovao trikolor šemu sastavljenu od crvene, ljubičaste i plave kombinacije boja. Kao rezultat propalog ugovora sa kompanijom Texaco, zvanična linija ove liverije označavalaje BMW plavom, motosport crvenom bojom i ljubičastom smeštenom u sredini kao kombinaciju ove dve stvari.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group