Hrvatsko čudo koje je oduvalo LaFerrari


Najbolji predstavnik kompanije Ferrari je izgubio trku od virtualno nepoznatog električnog modela koji dolazi iz jedne male kompanije u Hrvatskoj.

Rimac je želeo da uzdrma javnost sa svojim električnim automobilom Concept One, i koji je bolji način za to od trke njihovog prvenca protiv svemoćnog modela LaFerrari.

Ali ovo nije tipično jednodevno čudo, jer je kompanija Rimac uobličila svoj prvi proizvod veoma pametnim inženjeringom, koji električne automobile odvodi na sledeći nivo, sa ništa manje nego četiri električnih motora, od kojih svaki poseduje svoj menjač i zajedno pružaju neverovatnih 1600 Nm obrtnog momenta, automatski pretvarajući Concept One u jedan od automobila sa najbržim sprintom na planeti.

Ukupna snaga modela iz komšiluka iznosi 1088 ks, što čini Rimac Concept One sposobnim da dostigne 100 km/h iz mesta za manje od tri sekunde, dok mu je maksimalna brzina zabeležena na 354 km/h.

Mate Rimac je izjavio da je njihov automobil tog dana dostigao stotku iz mirovanja za tačno 2,69 sekundi i prešao četristotine metara za 9,29 sekundi. Specifični Concept One je automobil posebno izrađen za jednog američkog kupca i nije nekakav razvojni projekat.

" Concept One ne poseduje specijalni mod maksimalnog ubrzanja," izjavio je Rimac u jednom članku. "On samo mora biti ubačen u trkački mod i prvu brzinu. Vozač mora da pritisne papuču gasa do poda, a kontrola trenja i vektor obrtnog momenta će učiniti sve da pretvore maksimum slobodnih elektrona u čisto ubrzanje."

"Trkački mod je moguće podesiti isto kao i bilo koji drugi te vrste, i dostupan je putem informativno zabavnog sistema Concept One modela, koji takođe može biti korišćen tokom svakodnevne vožnje. Jedini relevantan parametar ubrzanja jeste taj što je u ovom modusu dostupan maksimalan obrtni momenat sva četiri motora", dodao je Rimac.

Da li je Rimac Concept One sledeće pravo čudo? Ostavljamo vama da procenite.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2021. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group