Džej Leno predstavlja retki i prelepi Lancia 037 Stradale


Pojedini automobili, pa čak i oni klasični, jednostavno se izdvajaju od ostalih, što je upravo slučaj sa Lancia 037 Stradale modelom koji vidite...

Ovaj osećaj „za klasu više“, postaje jasan na prvi pogled. Zapravo, svega 207 primeraka ovog italijanskog homologacionog specijala kreirano je ikada, svi su bili finiširani u crvenoj boji, a ni jedna od jedinica iz linije nije bila dostupna, kao nova makar, na američkom tržištu, jer nije podlegala tamošnjim federalnim standardima.

Međutim, svetski poznati voditelj i jedan od najvećih obožavalaca automobila na svetu, proveo je neko vreme sa solidno očuvanim Stradale modelom, pružajući njegovoj, domaćoj publici, da se nešto bliže upozna sa ikoničnim reli automobilom, ali i svima nama, koji volimo da gledamo njegove emisije, mogućnost da se ponovo podsetimo ove legende.

Šasija 037 Stradale modela poseduje masivni cevasti podram, koji dolazi direktno sa Group B verzije, dok je njegova karoserija kreirana od kevlarom ojačanog fiberglasa – karbonska vlakna su u to vreme i dalje bila prilično retka. Vešanje ovog automobila potpuno je nezavisno na sva četiri kraja, sa duplim ramenima i amortizerima na zadnjem delu.

Snaga dolazi iz moćnog dvolitarskog četvorocilindričnog motora sa superpunjenjem, koji pokreće zadnju osovinu putem petostepenog manualnog menjača. Zvanični izlaz ove jedinice iznosi 205 ks, mada vlasnik ovog posebnog modela tvrdi da je njegova cifra bliža 265 ks.

Bilo kako bilo, uprkos svim svojim motosport akreditivima, 037 Stradale dokazuje svoju aktivnu prirodu ulično legalnog automobila, koji omogućuje svojim vozačima pravo uživanje. Posedovanje superpunjenja znači da ne postoji turbo lag, sveprisutan osamdesetih godina, dodatno, veoma fin, lagan zamajac i precizan menjač čine da se vozač oseća pouzdano tokom žustrijeg tempa i ne tretira automobil kao nešto krhko.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group