Dan kada je Nissan dokazao svetu da sa japanskim modelima nema šale

1969. godine, pre nešto više od pola veka, kompanija Nissan predstavila je automobil koji će definisati žanr sportskih kupea, a sa novim Z modelom koji samo što nije izašao na tržište, vreme je da se podsetimo predivne istorije jednog velikog japanskog proizvođača...

Verovatno jedan od najvećih momenata u japanskoj automoto industriji odigrao se na tokijskom Sajmu atuomobila, ostavljajući sve prisutne - ali i ostatak sveta - potpuno bez daha. Japan je zvanično dobio Nissan 240Z, model koji je ostatak sveta poznavao kao Datsun.

240Z je postao ikona i vrlo brzo porastao u očima svih ljubitelja automobila, skrećući pogled sa evropskih konkurenata. Zapravo, 240Z nije bio samo podjednako lep - ako ne i lepši - od svih konkurenata, on je bio i pristupačniji, takođe. Automobilski novinar, Sem Smit, iz časopisa Hagerty, dokumentovao je svoje poslednje iskustvo sa jednim od prvih modela ove linije na svetu, dok uzbuđenje u njegovim očima tokom vožnje ovog autombila predivnim krajolicima govori više od hiljadu reči.

Smit objašnjava da je 240Z i dalje neverovatno uzbudljiv model za vožnju, odajući utisak pouzdanosti koja ga krasi, naglašavajući da je ovo jedan potpuno koristan klasik koji ne zahteva previše od vlasnika.

Ovaj čovek je nastavio da nas podseća kako pre 240Z automobila ni jedan japanski proizvođač automobila nikada nije uspeo da impresionira zahtevno američko tržište. Uvoz ovih modela na njihovo tržište bio je percepiran na nekoliko beznačajnih vozila sve dok nije došlo vreme da se ceo svet upozna sa Dutsun automobilom.

Danas, 240Z predstavlja pravi luksuz za posedovanje, sa modelima iz sedamdesetih u izvrsnom stanju koji poseduju cene od preko 42.000 evra. Uprkos ovom porastu na tržištu klasika, 240Z i dalje deluje potcenjeno kada se u obzir uzme njegova unikatna retro aura, mogućnosti i pouzdanost koja ostaje i posle 52 godine rada. Smit je zaključio da ovaj automobil predstavlja pametnu kupovinu, posebno zbog toga što je pouzdan, ali će ga konstantno podizanje u zvezde uskoro učiniti potpuno unikatnom mašinom.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group