BMW će nastaviti da usavršava svoje šestostepene manualce

Novi BMW M3 i M4 modeli uneli su dosta kontraverze među obožavaoce bavarskog brenda, posebno zbog svojih redizajniranih prednjih maski, ali nešto oko čega se svi pobornici kao i protivnici ovih automobila podjednako slažu jeste činjenica da oni i dalje dolaze u ponudi sa šestostepenim manualnim manjačima...

Mercedes-Benz i Audi, sa druge strane, prestali su da nude mehaničke modele pre gotovo deset godina, jer je potražnja ovakvih menjača u industriji nastavila da opada, dok je BMW istovremeno forsirao ponudu svoje šestostepene transmisije u ulaznim verzijama M3 i M4 linija. Sada, kompanija BMW ponovo dolazi sa svojim popularnim šestostepenim menualcima, ali kao što na videu koji smo pripremili ispod teksta možemo videti, to nije onaj “stari” koji možemo očekivati.

Novi manualni menjač sličan je onom ponuđenom na prethodnim generacijama M3 i M4 modela, ali dolazi sa potpuno novim senzorima brzina, koji automatizuju operaciju manualnog prenosa, ali ova funkcija može biti potpuno deaktivirana. BMW tvrdi da modifikovana transmisija takođe donosi i poboljšanu preciznost menjanja brzina jer je menjačka ručica dvostrano povezana sa transmisijom i karoserijom.

Što se tiče kvačila, ono dolazi sa sistemom duplog diska i četiri frikciona sloja radi efikasnijeg prenosa obrtnog momenta na put i omogućavanja njegovog dužeg proklizavanja. Dvomasovni zamajac poseduje čtvrti frikcioni sloj kvačila i dolazi sa ojačanom prirubnicom radilice.

Ulazne varijante 2021 BMW M3 i M4 opsega poseduju trolitarske inlajn šestocilindraše sa duplim turbo punjenjima, dobre za 437 ks i 550 Nm obrtnog momenta. Bilo bi savršeno kada bi M3 i M4 Competition verzije sa 503 ks dobile ovaj šestostepeni mehanički menjač, ali će one nažalost do danjeg dolaziti ekskluzivno sa ZF osmostepenim automatikom.

N.Đ.

Izvor: BMW

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group