Audi Q7 V12 TDI predstavlja dizelaše kakvi će svetu najviše nedostajati

Striktne emisione regulatorne norme koje guraju automobilsku industriju ka potpuno električnoj budućnosti čine kompanijama gotovo nemogućim više kreiranje vozila kao što je Audi Q7 V12 TDI...

Super SUV je izašao na ženevskom sajmu automobila, 2008 Geneva Motor Show, stigavši do ovlašćenih predstavništava do kraja godine u ograničenim količinama.

Ova mašina samo deluje kao regularna prva generacija Q7 linije, ali je ipak razdvajaju glomazniji rubovi točkova, srebrni poklopci retrovizora i ovalne izduvne grane. Ova mašina takođe, poseduje i redizajnirano vešanje, sa poboljšanim kočionim sistemom, ali šlag na torti čitave priče bila je njena V12 dizel jedinica, za koju kompanija Audi tvrdi da je bazirana na tehnologiji R10 TDI trkačkog modela, uprkos tome što ova dva motora nemaju ništa zajedničko.

Ova jedinica dobra je za 500 ks i masivnih 1.000 Nm obrtnog momenta. Sila koju motor stvara šalje se direktno na sve točkove putem quattro sistema i šestostepenog ZF automatskog menjača. Q7 V12 TDI model ubrzava do stotke za 5,5 sekundi i poseduje elektronski ograničeno ubrzanje od 250 km/h.

Danas je ovo i dalje veoma moćna mašina po svim standardima, kao što nam ovaj primerak iz 2010. godine sa preko 160.000 pređenih kilometara na odometru može pokazati nedavno podvrgnut testovima ubrzanja i razvijanju maksimalne brzine na nemačkom atobanu.

Na početku, možemo steći utisak da je ovo veliki, stari SUV, koji jedva da može da se nosi sa današnjim standardima. Kako snimak kreće, jasno je od samog starta da ovo čudo kompanije Audi definitivno neće nikoga ostaviti bez daha, kako i sam vozač tvrdi, dok promena brzine zaista nije toliko oštra. Međutim, jednom kada krene i zalaufa, ova mašina deluje kao da može oboriti brojne rekorde ubrzanja i upravo je to ono što je čini potpuno izuzetnom.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2023. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group