V10 mašina za mali Mazda MX-5 model

Iako je menjanje motora sve samo ne šokantna pojava poslednjih decenija i dalje postoji nekoliko kombinacija koje mogu predstavljati pravo iznenađenje...

Novi projekat dolazi u izvedbi Majka Fernija, iz ekipe Drivetribe kanala i predsatvlja neverovatnu transplantaciju  V10 motora u malenu Mazda MX-5 sportsku mašinu. Projekat vodi isti čovek koji već neko vreme pokriva priču o izgubljenom Connaught V10 modelu, zbog čega vam upravo može biti poznat, ali ukoliko nije, onda sledi malo podsećanje putem snimka koji takođe možete videti ispod teksta.

Nekada davno, kompanija Connauht pokušala je da kreira malu liniju široke proizvodnje, baš kao i brend TVR. Sa sedištem u Velsu, ovaj proizvođač planirao je proizvodnju dvosed sportskih automobila praćenih besprekornim motorom ličnog dizajna.

Motor koji su inžinjeri ovog brenda kreirali bio je V10 jedinica uskog ugla sa superpunjenjem. Kompanija je tvrdila da njen desetocilindraš poseduje 300 konja na radilici i gotovo 372 Nm obrtnog momenta, što je značajno više od onoga što donosi motor ovog malog MX-5 modela iz 1998. godine, četvorocilindraš koji stvara 140 ks.

Doduše, sa šest cilindara više normalno je očekivati da ova mašina bude daleko moćnija. Proces postavljanja V10 motora u prostoru gde je nekada bio inlajn četvorocilindraš, verovatno predstavlja daleko interenantniju stavku. Proces potpomognut cilindričnim blokom kreiranim pod uglom od 22,5 stepeni, a dobio je vetar u leđa zbog činjenice da Connaught V10 izbacuje 2.0 litra, odnosno 0.2 litra više od motora koji menja. Njegove dimenzije znače da ovaj blok zapravo može stati u motorni prostor, ali svi problemi koji nastaju vezano za ugradnju svih ostalih aksesoara predstavljaju potpuno drugačiju priču.

Nažalost, epilog čitave priče nećemo videti na ovom snimku, jer se on završava kada stari motor napusti svoje mesto i nova jedinica bude postavljena u MX-5 kako bi se videlo na koji se način uklapa. Ferni tvrdi da kada karoserija automobila bude sređena, ona ide zajendo sa motorom u Connaught fabriku, gde će sve konačno biti sastavljeno.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group