Projekat kakav definitivno niko nije očekivao

Više slika

Više slika

Kompanija Manhart najbolje je poznata po svojim radovima na modernim automobilima, ali je u poslednje vreme poželela da podseti sve da voli i neprevaziđene klasike takođe...

Nemački tjuner je već restaurirao i usavršio legendarne E30 BMW M3 i Lancia Delta Integrale modele, ali je ovaj poslednji projekat otišao nazad kroz vreme još jedno petnaestak godina kako bi radio na voljenom klasiku, odnosno BMW 2002 modelu.

Međutim, ovaj posebni nije običan 2002, već je visokoperformansa verzija sa direktnim ubrizgavanjem goriva i veoma retka zbog toga što je nju tjunirala Alpina. Svež iz fabrike 1971. godine, prelepi 2002 model stigao bi sa dvolitarskim M10 agregatom, dobrim za 128 ks, što je bila itekako razumna cifra u to vreme, predstavljajući deset konja više od 2002 serije koju je menjao. Međutim, razne modifikacije kompanije Alpina iz tog vremena, zajedno sa nešto novijim Manhart detaljima, uključujući novi izduvni sistem, podigli su snagu na 197 ks, ali i obrtni momenat, koji je sa 159 porastao na 215 Nm.

Sve ove cifre, kada se pomešaju sa svega 1.000 kilograma, postaju daleko lepše i bolje, odnosno i više nego dovoljne kako bi ovom oživljenom klasiku pružile dovoljno agilnosti kako bi bio pomešan sa modernim kompaktima kao što su Golf GTI, ako ne i trenutna Alpina.

Modifikacije koje su već bile primenjene na ovom 2002 pre nego što je stigao u pogon kompanije Manhart, uključuju kočnice, petostepeni menjač iz E21 323i modela – naslednika 2002 linije – na šta je njegov tim dodao Raab amortizere, nove Wiechers podupirače i trokrake Alpina točkove, koji su naglašeni dodatno specijalno kreiranim rubovima sa 25 mm velikim odstojnicima.

Ovi mišićavi rubovi možda pomalo menjaju linije klasičnim Alpina modelima, čineći da pojedini uglovi izgledaju kao da su povezani od strane nekoga sa lošim vidom, ali nevezano sa tim, automobil izgleda fantastično i savršeno je akcentovan Scheel sedištima sa Alpina finišima. Sveukupno, ovo je sada dosta drugačija zverka od onih kakve možemo očekivati od kompanije Manhart, ali slobodno mogu da nastave ovim putem u budućnosti, kojim smo više nego oduševljeni.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group