Maleni Toyota GR Yaris sa snagom McLaren 720S modela

Brojni ljudi su ostali zapanjeni kada je Toyota predstavila GR Yaris, model sa moćnim 1,6 litara velikim trocilindrašem, dobrim za velikih 268 ks...

Međutim, kompanija imena Powertune Australia potrudila se da ovo veliko ludilo u malom pakovanju prenese na viši nivo i obori svetski rekord sa GR Yaris modelom, koji u njihovoj izvedbi stvara neverovatnih 741 ks.

Powertune Australia je stigla na radare obožavalaca automobila širom sveta novembra meseca 2021. godine, kada je otkrila da kreće sa radom na GR Yaris modelu sa 473 ks na točkovima. Ono što ovu cifru čini još impresivnijom jeste činjenica da je ona dostignuta bez značajnijih hardverskih promena na samom agregatu. Zapravo, sve što je tjuner uradio sa ovim motorom jeste dodavanje opruga za ventile i ostavljanje ostalih komponenti, nalik bloku, klipovima, klipnjačama i bregastoj osovini, u potpunosti nedirnutim.

Nema nikakve sumnje da se australijski tjuner nakon ovoga osećao poletnim i da je smatrao kako je u ovom malom i već prilično moćnom japanskom agregatu ostalo još dosta prostora, primenivši svoju čaroliju na ličnom modelu izvršnog direktora audio kompanije RØDE sa ovog kontinenta.

Ovaj posebni GR Yaris poseduje poboljšanu glavu, nove klinove glave i Garrett G30-770 turbo-punjač koji je zamenio standardni. Pored toga, neverovatni mali kompakt stiže sa Plazmaman interkulerom, 2.200 cc sekundarnim brizgaljkama goriva, Elixr pumpom goriva bez četkica i specijalnim izduvnim sistemom. Motec čip tjuning čini da sve funkcioniše savršeno i omogućuje da Powertune izvuče 741 ks na radilici.

Baš kao i 473 hp GR Yaris model izgrađen pre osamnaest meseci, novi primerak ostaje sa standardnim klipnjačama, bregastom i klipovima. Međutim, izvlačenje masivnih 740 ks iz 1,6 litara velikog trolicindričnog agregata nateralo je tjunera da se oslobodi standardnog šestostepenog manualnog menjača i zameni ga X-Shift šestostepenim sekvencijalnim modelom, sa trostrukim ATS karbonskim kvačilom.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group