Koliko RS modela postoji?

Kompanije primenjuju razne kombinacije slova kako bi označile svoje Perfromance modele, kao što su AMG, ST, STi, QV...

 

Lista je dugačka, ali jedna oznaka se pojavljuje češće od drugih: RS.

Poslednji put kada smo proveravali bilo je čak devet kompanije koje su koristile ova slova za svoje najbrže modele. Većina njih ne igra u istoj ligi, niti su blizu po performansama. Neki modeli čak i nisu ono što ta oznaka obično označava. 

Jedna stvar im je zajednička, a to je da su jači/brži od regularnih modela. Sa nekolik izuzetaka, RS bedž na zadnjem delu automobila znači snagu. Evo nekoliko modela iz te grupe. 

 

Verovatno kada pomislite na RS, prvo vam padne na pamet Porsche. Ovde ta oznaka stoji za Rennsport (renn je trkačnje na nemačkom jeziiku). Porsche trenutno koristi ovu oznaku za 911 GT3 RS, ali je koristio i ranije na 911 modelima. 

 

 

Kod Audija, RS oznaka je tu da ih razlikuje od nešto slabijih S modela. Ranije je ova oznaka bila samo na jednom modelu u datom trenutku, a danas je na više modela od TT RS kupea, RS Q3 crossovera, RS5 kabrioleta, RS7 Sportback...

 

 

Škoda koristi RS oznaku za performance modele, a u Britaniji im je dodato i slovo V. Ovih dana je to model Octavia RS, ili VRS, a prethodno je u ponudi bila i Fabia RS. 

 



Francuska kompanija tvrdi da je RS oznaka njihova koliko i Porscheova. Renault Sport divizija pravi neke od najboljih hatchback modela na svetu, među njima Clio i Megane. Imali su čak i Twingo RS pre par godina, ali su ga malo spustili sa Twingo GT verzijom. 


 

U svetu Forda, RS stoji za Rallye Sport. Danas je ova oznaka na Focus RS modelu, automobila sa 350ks, naprednim pogonom na sva 4 točka i Drift Modom.

O.R.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group