BMW oživljava svoju legendarnu sportsku mašinu

Više slika

Više slika

Nakon dugog niza godina provedenog u traganju, BMW South Africa, nedavno je pronašao jedan od nekoliko preživelih 530 MLE automobila kako bi ga restaurirao i vratio u punoj pređašnjoj slavi...

Ne zna mnogo ljudi priču iza BMW 530 Motorsport Limited Edition (MLE) automobila, koji su bili ekskluzivno kreirani za Južnoafričku Republiku, kao homologacijski specijali E12 5 serije. 530 MLE je kreiran kako bi nemački gigant povećao kvalitet celokupne modifikovane proizvodne trkačke serije namenjene ovoj zemlji, uparene sa E12 5-Series sportskim automobilima.

Razvijena od strane BMW Motorsport divizije, 530 MLE linija proizvedena je u 110 primeraka sa Type 1 specifikacijama, od 1976. i 117 jedinica Type 2 specijala 1977. godine, što je čini prvom iskonskom, ali nezvaničnom M serijom automobila, koji su ušli u proizvodnju, pretičući M1 verziju za dve godine. BMW South Africa je bio zatrpan zahtevima za kreiranje 530 MLE modela, tako da je postignut program za proizvodnju dodatnih jedinica kako bi oni bili zadovoljeni.

Snaga ovih bavarskih mašina dolazi iz trolitarskih šestocilindraša, koji su modifikovani fabrički i stvaraju 197 ks, zajedno sa 277 Nm obrtnog momenta. BMW tvrdi da je njihovoj mašini do stotke iz mesta potrebno 9,3 sekunde i razvija maksimalnu brzinu od oko 210 km/h.

Ova veoma posebna verzija E12 5-Series automobila, proizvedena je u Rosslyn fabrici nemačkog brenda u Južnoj Africi, sa unikatnim specifikacijama, koje uključuju delove karoserije kreirane od aluminijuma i laganih čeličnih elemenata kako bi se očuvala niska kilaža. Bavarci su otišli toliko daleko da su bušili rupe u gotovo svim panelima, pa čak i pedalama, dok je zadnja klupa oslobođena svog čeličnog rama.

Svi automobili ove linije finiširani su u beloj boji, poseduju nizak prednji spojler, zadnji stabilizator i šira krila, dok su točkovi bili ultralaki sportski modeli, praćeni komponentama kompanije Mahle. Eksterijer je kompletiran klasični BMW Motosport prugama, koje se protežu čitavom dužinom automobila.

BMW South Africa je oživeo model šasijskog broja 770100, koji je bio stoti automobil u proizvodnoj seriji. Kompanija je čak vratila i radnike koji su radili na sklapanju originalnih verzija, kako bi ostavili svoj otisak u restauracionom procesu.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group