Aukcija koja će izazvati pravu pometnju


Ne dešava se baš svaki dan da originalni model Shelby Cobra izađe na tržište, zbog čega se i očekuje pravi stampedo na aukciji retkih kolekcionarskih automobila, koja će uskoro biti organizovana.

19 avgusta, šasija sa rednim brojem CSX 2000, zvanično ide ispod čekića na RM Sothesby Monterey aukciji. To je isti onaj model koji je izgradio i posedovao do svoje smrti, niko drugi no Kerol Šelbi lično. Imajući u vidu njegov ikonični status, stručnjaci smatraju se da će ovaj model definitivno ući u top 10 aukcijski prodanih automobila ikada.

Za sve one koji ne razumeju čemu ovolika frka, automobil o kome je ovde reč, nije samo lepog izgleda, već iza njega stoji i ogromna istorijska težina. Ovde se radi o modelu vozila koje je svetska automobilska organizacija testirala na raznim stazama, dok su gledaoci, davne 1962. godine, imali priliku da ga gledaju kako leti najvećom brzinom od 250 km/h.

Slobodno ga možemo zvati pradedom bezbrojnih legendarnih serija koje su usledile nedugo zatim, jer da ga Šelbi nije opremio V8 motorom visokih performansi, verovatno na ovom svetu nikada ne bi postojali modeli Cobra, Shelby American, GT40, niti bilo koji drugi, koji je nastao posle njega. Ovo je automobil koji je u potpunosti revolucionalizovao, ne samo trkački svet, već celokupnu automobilsku idndustriju.

"Ovo je bez ikakve sumnje, jedan od najvažnijih sportskih automobila, koji ponovo piše istoriju, i koji je ikada ponuđen na jednoj aukciji, za više od pedeset godina, tokom kojih ni u jednom trenutku nije napustio svog vlasnika. Mi smo više nego oduševljeni što imamo priliku da predstavimo ovo nacionalno blago na Monterey aukciji ovog avgusta", izjavio je Šelbi Majers, automobilski stručnjak kompanije RM Sotheby.

Svim kolekcionarima retkih i neverovatnih automobila ovo predstavlja savršenu, i možda jedinu, priliku da se dokopaju ovog svetog grala automobilske industrije.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group