2016 Focus RS VS 2015 Civic Type R

Sajam u Ženevi nam je doneo neke izvanredne superautomobile kao što je Koenigsegg Regera, ili koncept Bentley EXP-10 Speed Six. Ipak, otkrivanje Ford Focus RS modela i Honda Civic Type R su bile glavne vesti...

 

 

U poslednjih par meseci je bilo senzacionalnih najava Ford Focus 2016 RS modela, i većina je na njih bila skeptična iz opravdanih razloga. Pitanje je bilo da li je Ford spreman da ubaci više snage u Focus, nego u recimo svoj Mustang Ecoboost. Da li će Ford staviti AWD u Focus hatchback? Ipak, Ford je sve ovo uradio. 

Ford je najavio da će 2016 Focus RS doći sa unapređenom verzijom 2.3 Ecoboos motora koji će imati preko 315ks koje će isporučivati na sva 4 točka. U poređenju sa Ecoboos Mustangom, Focus RS je dobio nove turbo punjače kao i veći interkuler. 

Zbog novog pogona, Focus je dobio i novu šasiju, a sve ovo je rezultovalo u povećanju težine. Pored svih promena, novi Focus će dolaziti ekskluzivno sa šestostepenim manuelnim menjačem. Pored toga, Ford će konačno početi da isporučuje RS model na američko tržište kasnije ove godine. 

Civic Type R na prvi pogled izgleda agresivnije od Focusa. Na papiru, Honda ima nešto konzervativniji pristup, ali je ovo i dalje najradikalniji Civic do sada. Pokreće ga turbo 2.0 VTEC sa 306ks na 6500 obrtaja. Za razliku od VTEC motora koji su do sada bili u Type R modelima, novi Civic Type R ima relativno nisku crvenu liniju oko 700 obrtaja. Ubrzanje do 100km/h je po navodima Honde oko 5,7 sekundi, a maksimalna brzina 270km/h.

Na papiru 306ks iz VTEC motora ne može da parira 315+ks iz 2.3 Ecoboost motora. Videćemo kako će se pokazati u praksi. Honda je već postavila zavidne rezultate na Nurburgringu sa vremenom od 7:50.63, što je rekord za vozila sa pogonom na prednje točkove. 

Koji biste vi parkirali u garažu?

O.R.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group