Tehnički pregledi skuplji i do trideset evra

Svi građani Srbije koji poseduju vozila, od ovog meseca biće bačeni u još jedan trošak zbog poskupljenja cene tehničkog pregleda i do trideset evra...

Ove nedelje zvanično je u potpunosti primenjen novi pravilnik tehničkih pregleda, koji od sada - pored nekoliko dodatnih novina - uključuje i video evidentiranje čitavog postupka kontrole vozila. Kao i brojni drugi zakoni, ovaj je takođe zatekao brojne zvanične servise potpuno nespremnim, tako da je od ukupno 1.200 ovlašćenih centara za tehnički pregled, ostalo svega osamsto, kada je pravilnik stupio na snagu šestog jula, isključivo zbog toga što nisu ispunjavali uslove koji ih mogu prilagoditi novom sistemu rada.

Svi koji odgovaraju novim uslovima i mogu da nastave sa radom, recipročno su podigli cene tehničkih pregleda, tako da su pojedini građani bili uslovljeni da tehničke preglede umesto 3.400 dinara, plaćaju i do sedamdeset evra. Svi tehnički pregledi su poskupeli naprasno, dok centri objašnjavaju kako novi propisi dodatno guše već prezauzete termine i oni neće biti u mogućnosti da pregledaju dovoljan broj vozila, a samim tim na neki način moraju nadoknaditi izgubljenu razliku.

Vlada Marinković, predsednik Nacionalne asocijacije tehničkih pregleda izjavio je da prestanak rada pojedinih servisa i auto centara uopšte ne iznezađuje, prenosi Glas Javnosti.

"Čitav kolaps u sistemu dogodio se zbog toga što se mnogi nisu uhodali. U danu se sa fotografisanja prešlo na snimanje tehničkih pregleda. Novi pravilnik od šestog jula je ipak velika promena. Pojedini nisu nabavili kamere, dok drugi nisu okrečili svoje servise ili se jednostavno nisu snašli sa opremom. Nedostatak linija dovodi do skoka cena, ali verujem da će vrlo brzo sve doći na svoje mesto i da se ovde radi samo o trenutnoj reakciji tržište", izjavio je predsednik, dodajući da je na pregledu veoma važno predstaviti isključivo ispravna vozila i da pokvareni migavci, neispravni brisači ili izduvane gume nipošto neće biti tolerisani, a sve ove stavke kamerama nikako neće pobeći.

Kako u zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima stoji, Vlada Republike Srbije bi trebalo da odredi najnižu i najvišu cenu tehničkih pregleda unapred, koja se donosi na predlog Ministarstva Unutrašnjih Poslova i po stručnom mišljenju Ministarstva trgovine. Pre tri godine, MUP je doneo zvaničan predlog da se cene tehničkih pregleda za vozila kreću u okviru od dve do četiri hiljade dinara, međutim, Ministarstvo trgovine ovaj pravilnik nikada nije donelo.

Bilo kako bilo, cene tehničkih pregleda u centrima kretale su se okvirno prema ovim ciframa, dok je do odstupanja došlo tek šestog, kada je novi pravilnik prihvaćen u potpunosti.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group