Tehnički pregled uz oštrija pravila - šta sve morate znati


Da li znate da od 5. jula počinju da se primenjuju nova pravila za tehnički pregled vozila pre registracije?

Po novom pravilniku, automobili koji imaju više od petnaest godina biće pod lupom kada odu na tehnički, pa će se na njihove komponente, šasiju, karoseriju i sve detalje obraćati posebna pažnja.

Pregled će prema novom pravilniku trajati do trideset i pet minuta, dok će se svaki segment slikati fotoaparatom, tako da neće biti prostora za vrdanje i izvrtanje realne slike, odnosno, neće biti gledanja kroz prste za bilo koju sitnicu. U Srbiji, čak trideset posto automobila je starije od petnaest godina, ali njihovi vlasnici neće dva puta godišnje morati da idu na tehnički pregled, kako je ranije najavljeno.

Mnogi servisi do sada nisu naplaćivali usluge tehničkog pregleda, jer su tu stavku pokrivala osiguranja prilikom kupovine polise, ali će prema novim propisima visinu cene tehničkog pregleda propisati zakonodavac. Kako kažu iz Udruženja tehničkih pregleda, cena će biti negde oko trideset evra, uz troškove koji su usmereni prema Agencji za bezbednost saobraćaja.

Kako će propisi biti mnogo oštriji i moraće da se prate, nadležni tvrde da neće biti gledanja kroz prste i završavanje tehničkog pregleda preko veze, jer će svaki automobil morati da bude fotografisan iz svakog ugla tokom pregleda. Kontrolori će biti u obavezi da naprave pet fotografija svakog vozila, odnosno prednje, zadnje, leve i desne strane i brzinomera, pri čemu na svakoj fotografiji mora postojati datum i vreme, kao i čitljiva registarska tablica.

To znači da vozila koja imaju oštećenja na šoferšajbni ili koroziju na bilo kom delu automobila neće moći da prođu ovaj test, što vlasnicima donosi dodatne troškove, koji mogu porasti do pozamašne sume. Pored toga, novina je da će se na tehničkom meriti i emisija izduvnih gasova, a svaki automobil će morati da zadovolji barem onu emisiju koja je fabrički propisana za to vozilo. Svaki vlasnik koji je sa svog automobila skinuo katalizatore, moraće ili da ih vrati, ili pak da ugradi nove.

Ukoliko kojim slučajem vaše vozilo ne prođe na tehničkom, dobićete rok od tri dana da uradite sve popravke koje se pokažu kao neophodne, ili da platite dodatni tehnički pregled.

Neispravnosti koje se neće tolerisati su neispravni uređaji za zaustavljanje, za upravljanje, dubinska korozija, oštećeni ili neodgovarajući pneumatici, neispravni svetlosno-signalni uređaji, oštećena ili nečitljiva identifikaciona oznaka.

Naravno, ova provera se neće odnositi samo na automobile, već i na autobuse i kamione, kojima će, gledano sa stanovišta stanja u gradskom prevozu, biti još teže da polože ovaj ispit.

Takođe, ono što morate znati je da vozače koji registruju automobil bez tehničkog pregleda čekaju veoma ozbiljne posledice, među kojima je i kazna zatvora od tri do pet godina, za učešće ili saučešće u krivičnom delu falsifikovanja isprave.

Usled donošenja oštrijeg pravilnika, juče i danas su brojni vlasnici vozila pokušali da registuju svoje automobile, kako bi izbegli nove namete i rigorozna pravila.

Usled svih ovih pooštrenih mera, možemo se jedino nadati da su one kreirane sa cilj da se poveća nivo bezbednosti u saobraćaju, odnosno da se broj žrtava dovede do minimuma.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group