OD DANAS NOVI NAČIN OBUKE KANDIDATA ZA VOZAČE

MUP Srbije još nije objavio pitanja za vozački ispit, niti je vlada odredila minimalnu cenu obuke. Auto-ško­le će mo­ra­ti da ima­ju vo­zi­la u skla­du sa di­rek­ti­va­ma EU.

U auto-školama u Srbiji danas počinje obuka vozača po novom programu, koja pored znatno veće cene podrazumeva i obavezno pohađanje časova teorijske nastave, polaganje testa iz prve pomoći i obaveznih 40 časova praktične obuke. To znači da kandidati, koji su obuku započeli po starim propisima, moraju da je završe najkasnije do 25. januara sledeće godine. U suprotnom, obuku će morati da ponove po novim propisima, ali i novoj ceni. Troškovi nove obuke još nisu poznati, ali prema pojedinim procenama ona će iznositi oko 800 evra.

Sa druge strane, kandidati koji su do juče završili obuku po starim propisima i položili teorijski deo ispita, a nisu položili vozački ispit moraće da pohađaju još po tri časa praktične i teorijske obuke pre nego što izađu na vozački ispit. Takođe, kandidati, koji nisu položili teorijski ispit moraće da ga polažu po novom i zatim praktični deo ispita, koji se uvodi.

Branimir Pejović, načelnik Odeljenja za saobraćajno-tehničke poslove i prekršajni postupak MUP-a Srbije izjavio je za Tanjug da je osnovna novina u obuci vozača za sticanje Be kategorije, uvođenje obavezne teorijske obuke u trajanju od 30 časova predavanja i 10 časova vežbi.

– Predviđeno je i najmanje 40 časova vožnje, a uvodi se i prva pomoć. Znanja iz prve pomoći će se sticati u okviru teorijske obuke – naveo je Pejović.

Ipak kao po nekom nepisanom pravilu kada je reč o početku primene novih propisa i zakona, iako nova obuka kandidata za vozače zvanično počinje – za taj početak nije još sve spremno. Bar tako kaže Petar Rašeta, sekretar Zajednice auto-škola.

– Auto-škole u Srbiji spremne su za početak nove obuke vozača, ali MUP Srbije još nije objavio pitanja za vozački ispit, iako je to po zakonu bilo obavezno, niti je vlada odredila minimalnu cenu obuke. Problem je i u tome što Ministarstvo zdravlja Srbije još nije izdalo licence instruktorima za držanje kurseva prve pomoći i još nije poznato da li će Crveni krst biti spreman da drži tu vrstu obuke – kaže Rašeta.

Minimalnu cenu obuke po novim propisima trebalo bi da predloži MUP uz saglasnost Ministarstva poljoprivrede i trgovine, a Vlada Srbije da usvoji. Zajednica auto-škola Srbije obuhvata više od 700 auto-škola i prema rečima Rašete, ona nije konsultovana kada je reč o utvrđivanju cene obuke.

Pravilnik o novom načinu obuke kandidata podrazumeva i video-nadzor na nastavi i na ispitu. Period za prilagođavanje auto-škola je godinu dana, do 25. oktobra 2013, do kada će svaka škola morati da ima licencirane instruktore, kao i predavače i ispitivače sa višom ili visokom stručnom spremom saobraćajne struke i odgovarajućim iskustvom. Auto-škole će morati da imaju i odgovarajuća vozila u skladu sa direktivama Evropske unije na kojima će se vežbati budući vozači.

D. Vukosavljević - Politika.rs

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group