NIS POZDRAVLJA ODLUKU VLADE DA UVEDE AKCIZU NA LOŽ ULJE

Naftna industrija (Srbije) NIS kao učesnik na tržištu koji poštuje zakone, pozdravlja odluku Vlade Srbije o uvođenje akcize na lož ulje, jer je to jedan od instrumenata za ograničenje uvoza nekvalitetnog goriva, koje nesavesni prodavci naftnih derivata u Srbiji prodaju kao motorni dizel.

Nadamo se da će uvođenje akcize na lož ulje smanjiti uvoz nekvalitetenog goriva i da će predstavljati još jedan korak napred u zaštiti prava potrošača, saopšteno je Tanjugu u NIS.

Ovakva odluka Vlade će značajno olakšati rad državnih službi koje su aktivno uključene u proces kontrole kvaliteta naftnih derivata, ocenjuju u NIS i dodaju da će država tako, u prilično složenoj ekonomskoj situaciji, dobiti mogućnost da pojača poresku disciplinu i ograniči mogućnosti za kršenje važećih zakona.

Vlada Srbije uvela je akcizu od 57 dinara po litru na lož ulje evropskog kvaliteta kako bi sprečila zloupotrebe tog derivata i onemogućila prodaju lož ulja umesto evrodizela.

Cene lož ulja će zbog toga dostići oko 150 dinara po litru i biće otprilike u nivou cene evrodizela.

U Vladi ponavljaju da je cilj uvođenja akcize na lož ulje sprečavanje svih mogućih zloupotreba na tržištu i da će građani i privreda imati pravo da ostvare povraćaj po osnovu akcize na tu vrstu derivata.

Lož ulje je istog kvaliteta kao i evrodizel samo se razlikuje po boji, s tim što na lož ulje, koje je namenjeno za potrebe stanovništva i privrede, a ne za potrebe transporta, ranije nije postojala akciza kao na ostale vrste derivata.

Pošto je, kako su nekoliko puta isticali predstavnici naftnih kompanija u Srbiji, evidentiran mnogo veći uvoz lož ulja u Srbiju od realnih potreba stanovništva i privrede, sumnja se da se na pojedinim pumpama lož ulje prodaje vozačima automobila kao da je evrodizel.

Zbog toga je i država trpela štetu jer nisu slivala sredstva u budžet po osnovu akcize na taj derivat.

Izvor: Press

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group