Druženje sa Fićom

Muzej istorije Jugoslavije u saradnji sa Udruzenjem istoricara automobilizma i Udruzenjem ljubitelja Fica iz Kragujevca  organizuje drugo po redu Druzenje sa “ficom“ u subotu 24. avgusta, sa pocetkom u 11 casova...


 

 

Posetioci ce imati priliku da vide revijalnu izlozbu automobila Zastava 600, 750 i 850 na platou ispred muzeja, koji za ovu priliku stizu iz gradova sirom Srbije, da biraju najsimpaticnijeg „ficu“, cuju zanimljiva predavanja o „fici“ i automobilskoj industriji u Jugoslaviji i da isprate ili ucestvuju u revijalnoj voznji ulicama Beograda. Nova serija suvenira inspirisana „ficom“ bice predstavljena u suvenirnici Muzeja.

 

Nakon velikog interesovanja koje je Druzenje sa ficom izazvalo prethodne godine odlucili smo se da manifestaciju nastavimo sa ciljem da se ocuva secanje na industrijsko i kulturno nasleđe regiona.

Predstavnici medija imace mogucnost da ucestvuju u voznji ficama po Beogradu, a sve zainteresovane molimo da se na vreme prijave. Ulaz na predavanje u okviru manifestacije 2. druzenje sa „ficom“ je besplatan.

 

“FICA — Prevozno sredstvo s tockovima, velikodusnije “automobil”. Iako predviđen za prevoz omanjih putnika na kratkim relacijama, ficom su citave familije (sa koferima, strinama i loncem punjenih paprika za usput) putovale u posetu rođacima na drugi kraj zemlje. Kupovina Fice je sezdesetih godina bio događaj ravan rođenju ili smrtnom slucaju u porodici. Inicijacija novog Fice vrsila se tako sto bi vlasnik ukrcao neverovatnu kolicinu odusevljene susedske dece i provozao ih po kraju…” Dejan Novacic, Leksikon YU mitologije.

 

Satnica

 

11h Okupljanje vozila na platou ispred muzeja i otvaranje manifestacije. Publika glasa za najsimpaticnijeg ficu

 

12h Predavanje o istoriji automobilizma u Jugoslaviji: O Zastavi 1400 BJ, pocecima proizvodnje “fice” i dizajnerskom opusu Stevana Mihajlovica u bioskopskoj sali "Muzeja 25. maj"

 

13:30h Proglasenje pobednika izbora za najsimpaticnijeg ficu i dodela nagrada

 

14h Revijalna voznja kroz Beograd, od Muzeja istorije Jugoslavije, preko Topcidera, novog mosta na Adi, Novog Beograda, Brankovog mosta do Skupstine grada.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group