Auto-škole od 25. oktobra prestaju sa obukom

Obuka novih vozača će u celoj Srbiji biti zaustavljena 25. oktobra, kada na snagu stupa novi pravilnik o uslovima koje moraju da ispune auto-škole.

Više od 95 odsto škola za obuku vozača neće dobiti novu dozvolu za rad jer nisu ispunile sve zahteve koje propisuje Zakon o saobraćaju do datog roka. Jedino rešenje je da Skupština usvoji predlog MUP i hitno izmeni Zakon o saobraćaju.

Auto-škole su imale godinu dana da opreme učionicu od najmanje 25 kvadrata, kao i prostoriju za administrativne poslove od osam kvadrata. Propisano je i da auto-škola mora da ima po jedno vozilo za svaku kategoriju. Najveći problem za škole bilo je adaptiranje poligona za polaganje, koji mora biti dugačak 51 metar, a širok sedam metara.

Petar Rašeta, sekretar Zajednice auto-škola, kaže da u školama vlada rasulo.

"Kako da preuredimo poligon kad su za to zadužene lokalne zajednice? Kako da licenciramo predavače kad Agencija za saobraćaj još uvek nema ispite? Kako da pretvorimo stambeni prostor u poslovni ako se za to u opštinama čeka po godinu dana", ogorčen je Rašeta.

U Upravi saobraćajne policije kažu da su predložili izmenu zakona prema kojoj bi sve auto-škole trebalo samo da podnesu zahtev za dobijanje nove dozvole za rad. Ovo bi bilo prelazno rešenje, pa bi se obuka vozača nastavila dok auto-škole u kratkom periodu ispune sve uslove. Ovime bi se rok za auto-škole samo produžio do početka 2014.

Izvor: Mondo.rs

A.N.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group