1. NOVEMBRA OBAVEZNE ZIMSKE GUME

Prvog novembra na snagu stupa pravilnik o zimskim gumama koji propisuje da vlasnici automobila tokom zime moraju da imaju sve četiri zimske ili „univerzalne” (M plus S) gume, čija šara nije plića od četiri milimetra i to samo tokom snežnih dana ili kada na putu ima leda ili poledice. Ukoliko je vreme bez padavina i leda dozvoljena je upotreba guma koje nisu za zimu.

Ova odluka izazvala je oprečne stavove u javnosti, od otvorenog negodovanja, do prihvatanja ove odluke kao racionalne i u korist vozača koji automobile koriste samo po lepom vremenu jer ovako neće biti izloženi trošku.

Imajući ovo u vidu sajt www.internet-prodaja-guma.com sproveo je nedavno istraživanje, u kojem je učestvovalo oko 6.000 ljudi, u nameri da sazna da li će se građani pridržavati novog pravilnika, koliko često kupuju gume i koji faktori najviše utiču na njihov izbor.

Najčešće se kupuje jednom u 2 do 3 godine

Najveći broj ispitanika, njih 47%, rekao je da će kupiti sve četiri zimske gume, kako to propisuje pravilnik, i koristiti ih tokom zime. 38% njih reklo je da će voziti sa gumama koje poseduju bez obzira vremenske uslove, što znači da se neće pridržavati pravilnika, dok je 15% vozača odgovorilo da će voziti sa letnjim gumama ali samo kada na putevima nema snega i leda, što sada dozvoljava ovaj pravilnik.

Na pitanje "koliko često kupujete gume", najviše ispitanika odgovorilo je da to čini jednom u dve do tri godine godine (46%), zatim slede oni koji to čine svake treće godine ili ređe (29%), a najmanje je onih koji to čine svake godine 25%. Ovi poslednji su ujedno i vozači koji godišnje pređu veliki broj kilometara zbog čega je i gume potrebno češće menjati.

Budući da materijalna situacija u našoj zemlji nije najsjajnija neki vozači odlučuju se i za kupovinu polovnih guma, što sa aspekta bezbednosti može biti rizično. Onih koji bi zbog cene kupili polovne gume ima 25%. Međutim, najviše je onih koji bi kupili nove, makar i malo skuplje gume ali da su bezbednije i dugotrajnije (56%). Dok je 19% onih koji bi kupili nove ali najjeftinije. Njima je cena najvažniji faktor ali je i bezbednost u gotovo istoj ravni.

Slabo poverenje u kineske gume


Kada je reč o faktorima koji utiču na izbor guma, vozne karakteristike i njihova pouzdanost važne su za 52% ispitanika. Oni su spremni da izdvoje i nešto više novca ako će to njihovu bezbednost učiniti većom. Za 31% vozača najvažniji faktor je cena, a za 17% njih bitna je marka tj. proizvođač guma.

Kada je reč o cenama evo i jedne zanimljivosti. Na našem tržištu moguće je kupiti i gume kineskih proizvođača ali one još uvek ne ulivaju poverenje kod vozača. Tako je na pitanje "da li biste kupili gume kineskih proizvođača?" njih 66% reklo da to ne bi učinilo bez obzira na njihovu nižu cenu u odnosu na druge marke. 28% ispitanika odgovorilo je da bi kupili kineske gume ukoliko su one jeftinije za 15 do 30 odsto od drugih guma na tržišu. Najmanje je onih koji bi ih kupili ako su jeftinije od drugih za 5 do 15 odsto, svegа 6%.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group