Za i protiv trećeg automobila u Formuli 1

Više slika

Više slika

Probijanje u svet Formula 1 šampionata nije lako, posebno zbog toga što mladi vozači hrle ka vrhu, tako da i dalje veliki broj talenata ostaje sa strane i neiskorišćen svake godine...

Klinci kao što je lider F2 divizije Džordž Rasel, moraju da ostanu u nekom nedovršenom i nedefinisanom statusu, jer Mercedes nije uspeo da mu osigura mesto za sledeću sezonu. Trenutni vozač ekipe Force India, Esteban Okon, nalazi se u sličnoj situaciji, dok će njegovo mesto najverovatnije sledeće sezone zauzeti Lens Strol.

Naravno, ovo ne bi bio problem kada bi FIA jednostavno dozvolila više automobila jedne ekipe u postavci šampionata. Koncept troje bolida nije nov, jer se najbrži cirkus već poigravao ovom idejom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, kada su timovi bili opremljeni sa četiri pa čak i pet modela tokom trke.

Sada na svima ostaje da misle koliko bi bilo pametno napraviti pun krug i vraiti neki sličan sistem ponovo, dok prema Džordžu Raselu, trenutnom karavanu F1 šampionata nedostaju minimum dva tima.

Sa druge strane nalaze se ljudi kao što je direktor ekipe Haas, Gunter Steiner, koji smatra da bi treći automobil izazvao totalnu distorziju u poretku i zbunio sve obožavaoce ovog auto sporta.

Svakako možemo razumeti direktora tima Haas, a njegov tabor bi se svakako borio još više za život kada bi trebalo da osigura sredinu pored još više automobila kao što su Ferrari, Mercedes i Red Bull na stazi. Finansijski, doduše, ovakva promena verovatno ne bi predstaljala preveliki problem, kao što je Rasel veoma ushićeno istakao: „Formula 1 nije toliko skup sport zbog dodavanja krila i ostale opreme, već zbog razvojnog procesa uključenog u modele svake godine“.

Na kraju, dodavanje još jednog automobila postavkama timova više deluje kao kompetetivni problem nego bilo koje finansijske prirode. Mladi vozač zaposlen u Mercedesu, kao što je Rasel, verovatno bi voleo da vidi sebe u najboljoj klasi, za volanom voljenog bolida, ali šta se dešava sa vozačima koji pokušavaju da se probiju u timovima koji jedva opstaju, kao što je Williams? Oni bi morali da duplo više da se lome kako bi uspeli da se probiju kroz gomilu superiornijih modela radi svrstavanja u prvih deset.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group