Vettel slavio petu pobedu za redom

Ni Japan nije doneo nešto novo u Formuli 1. Sebastian Vettel je ponovo je pobedio, peti put zaredom. Premda većinu trke nije bio u vođstvu, zahvaljujući boljoj taktici, jednom ulasku u boks manje od glavnih protivnika, Vettel je ugrabio devetu pobedu u sezoni. Njegov kolega Mark Webber dva kruga pre kraja prestigao je Romaina Grosjeana za dvostruko slavlje Red Bulla.


 

Fernando Alonso zauzeo je četvrto mesto i u ukupnom poretku za Vettelom zaostaje 90 bodova. Za četvrtu uzastopnu titulu Vettelu u poslednje četiri trke treba samo deset bodova. Već za dve nedelje, na VN Indije, Nemac će verovatno potvrditi titulu jer mu je za to dovoljno i peto mesto.

- Čak i da Vettel do kraja prvenstva ne završi nijednu trku, iskreno sumnjam da bi ja osvojio titulu. Ferrari trenutno nema bolid sa kojim se može pobeđivati - rekao je Alonso, koji je u Japanu srušio rekord Michaela Schumachera.

Španac je postao vozač sa najviše bodova u istoriji Formule 1. U 12-godišnjoj karijeri osvojio je 1571 bod, 12 više od Šumija. Ako se Red Bullova dominacija nastavi i naredne sezone, rekord će se skoro vratiti u nemačke ruke, jer Vettel ima 1351 bod. Alonsov rekord, moramo priznati, nema neku veliku vrednost budući da se sistem bodovanja promenio. Od 2010. za pobedu se dobija dvostruko više bodova nego pređašnjih godina.

- Znam da se sistem promenio, ali svejedno uživam u svom dostignuću. Biti rekorder u Formuli 1, velika je stvar - rekao je Alonso.

 


1. Sebastian Vettel - Red Bull
2. Mark Webber - Red Bull
3. Romain Grosjean - Lotus
4. Fernando Alonso - Ferrari
5. Kimi Raikkonen - Lotus
6. Nico Hulkenberg - Sauber
7. Esteban Gutierrez - Sauber
8. Nico Rosberg - Mercedes
9. Jenson Button - McLaren
10. Felipe Massa - Ferrari

Ukupni poredak:
1. Vettel 297
2. Alonso 207
3. Raikkonen 177
4. Hamilton 161
5. Webber 148

Poredak timova:
1. Red Bull 445
2. Ferrari 298
3. Mercedes 287
4. Lotus 264
5. McLaren 83

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group