Veber napušta Formulu 1!

Australijanac iznenada saopštio da će na kraju sezone napustiti Formulu 1 i postati član Poršeovog tima.

 

Posle 12 godina u "najbržem cirkusu na svetu", Mark Veber je otkrio da će se povući iz Formule 1 po završetku aktuelne sezone.

Iako je postojala mogućnost da produži ugovor sa Red Bulom ili pređe u neki drugi tim, 36-godišnji Australijanac rekao je da oseća da je vreme da napravi promenu u karijeri. 

Izabrao je da postane član Poršeovog sportsko programa, koji u svom programu ima i napad na prvo mesto tradicionalne trke "24 časa Le Mana".

"Porše je upisan u trkačku istoriju kao proizvođač sa izuzetnim mogućnostima i tehnologijom na najvišem nivou. Mnogo se radujem ovom novom izazovu posle svih godina provedenih u Formuli 1. Jedva čekam da sednem za volan jednog od najbržih sportskih automobila na svetu". 

Tokom 12 godina u Formuli 1 Veber je bio pobednik devet trka, 36 puta je bio među prva tri, 11 puta je osvajao pol pozicije, 15 puta je vozio najbrži krug, a dva puta je bio treći na kraju sezone.

Najuspešniju sezonu Australijanac je imao 2010. godine, kada je dugo bio vodeći u generalnom plasmanu, ali su ga u poslednje tri trke sezone prestigli klupski kolega Sebastijan Fetel i vozač Ferarija Fernando Alonso, pa je završio kao treći. I godinu dana kasnije ostvario je isti plasman, ali je za razliku od prethodne, kada je imao četiri pobede, ovaj put samo jednom bio na najvišem postolju.

Pre Red Bula Veber je vozio za Minardi, Jaguar i Vilijams.

(MONDO)

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group