V8 Vantage predstavlja srž AM motosporta

Više slika

Više slika

Odlazeći model Vantage dugo je služio kao ulazni nivo Aston Martin uličnih automobila, ali je istovremeno predstavljao bazu trkačkog programa britanske kompanije...

Međutim, model koji vidite u galeriji želi da premosti sve razlike izmđu ova dva sveta. Prikazan od strane brenda Strasse Wheels, ovaj V8 Vantage iz 2008. godine finiširan je u blistavo beloj boji i poseduje liveriju sa logoima sponzora nalik Cars & Coffee Palm Beach kući.

Automobil je postavljen na R10 Performance Series aluminijumskim točkovima kompanije Strasse. Polirani karkovi felni, unutrašnji obodi i rubovi finiširani su istom bojom, radi stvaranja „ton na ton“ efekta.

Ovaj posebni Aston Martin napajan je moćnim V8 motorom zapremine 4,7 litara, koji je pre deset godina zamenio jedinicu sa 4,3 litra. U fabričkom izdanju, ova V8 mašina stvara 420 ks i 470 Nm obrtnog momenta, što je ujedno bilo povećanje od 11 i 15% od verzije koju je zamenila.

Identičan motor korišćen je u automobilu V8 Vantage S, ali je bio tjuniran na 430 ks, ali i njegovom GT rođaku, u kome je stvarala 440 ks. U svim varijantama, ovaj motor posedovao je unutrašnje sagorevanje i bio je opremljen sa dva turbo punjenja, kako bi na pravi način odgovorio namenama i stvarao jednu od najlepših pesmi autoindustrije.

Sa najnovijim Vantage modelima koji poseduju četvorolitarske twin-turbo V8 motore dobijene od Mercedes-AMG brenda, jedinica koju ovaj automobil poseduje sada predstavlja deo istorije. Ovo je velika šteta, posebno kada uzmemo u obzir koliko je zapravo ovaj automobil dobro zvučao u svojoj regularnoj formi.

Avaj, takva su vremena u kojima se trenutno nalazimo, a u njima turbine nadomešćuju sirovu snagu takta motora i uz njihovu pomoć proizvođači su uspeli da kreiraju prividan kompromis u borbi između visokih performansi i striktnih normi u konzumaciji i stvaranju štetnih gasova, koja je dovela do istrebljenja verzija sa unutrašnjim sagorevanjem i njihovog pretvaranja u pticu dodo.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group